Група вчених з університету Вашингтона в Сент-Луїсі змоделювала процеси, що відбуваються в атмосфері Марса.

Про це повідомляє Хвиля.

Зокрема за результатами дослідження медики дійшли висновку, що атмосферні електричні розряди сприяють утворенню солей хлорної кислоти, що традиційно вважається важкою отрутою.

Варто відзначити, що близько 10 років тому Ландер Phoenix знайшов на "червоній планеті" саме такі солі у величезній кількості, що з часом витлумачили, як ознаку, того, що життя на Марсі неможливе.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Разом з тим тоді ж інша група вчених також відзначила, що перхлорати можуть бути слідами роботи реактивних двигунів Ландера при посадці.

Нині вже переважна більшість наукового світу погодилась з думкою, що перхлорати є отрутами для більшості земних організмів, але не для всіх, адже навіть на нашій планеті є група бактерій, які можуть витягувати з цієї небезпечної сполуки певну користь.

Більше того вчені відзначили, що їм вдалося простежити еволюцію створення небезпечної сполуки, які зароджуються під час електричних розрядів під час пилових бурь на Марсі. Строго кажучи, це не блискавка в звичному нам розумінні.

Вчені припускають, що атмосферні розряди статичної електрики можуть дати енергію, необхідну для формування солей хлорної кислоти. Це, в загальному, аналогічно земному механізму їх формування, з поправкою на те, що Сонце на Марсі неабияк тьмяніше, а перхлоратів все одно більше.

Разом з тим варто відзначити, що на Україну чекають серйозні кліматичні зміни. Вчені заявили, що до кінця поточного сторіччя сосни залишаться тільки десь у карпатських горах, а лісова зона відійде ближче до білоруської території.

Про це стало відомо завдяки заяві одного з авторів дослідження Світлани Краківської, члену міжурядової групи експертів з питань зміни клімату.

Краківська заявила, що таке наукове поняття, як "кліматична зима", яке наступає, коли середньодобова температура опускається нижче нуля, незабаром втратить свою значущість для українців, принаймні для тих, хто живе на півдні країни.

"Є таке наукове поняття, як "кліматична зима". Вона приходить, коли середньодобова температура опускається нижче нуля. Так от, в середині нинішнього сторіччя зими на півдні України не буде взагалі", — попередила Світлана Краківська.

В нашій країні кількість опадів, що випадають за рік, залишиться приблизно на нинішньому рівні, основна їх частина припадатиме на зимовий та весняний час. Ймовірність посух і кількість короткочасних, але дуже сильних дощів, зросте в літню пору.

Нагадаємо, Україну накриє видовищний зорепад, де і коли можна спостерігати.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені розповіли, що очікує людей на Марсі.

Також "Знай.ua" писав, що археологи натрапили на найдавнішу рептилію.

Людина і Всесвіт. наш Марс