НАТО влаштував найбільші військові навчання з часів "Холодної війни" на узбережжі Північної Європи. Про це пише Wall Street Journal.

Як вказується у виданні, демонстрація сили – це, насамперед, застереження для Росії, агресивного сусіда Норвегії. Однак, це також і послання, як організатору навчань, так і іншим 28-м країнам-учасницям альянсу, яке говорить: у безпеки є своя ціна.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг підтвердив, що навчання демонструють готовність захищати союзників, таких як Норвегія, від Росії.

«Звичайно ж, я чекаю, що і Норвегія виконає свої зобов'язання перед НАТО і союзниками», - додав він, натякаючи про необхідність збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Раніше президент США Дональд Трамп критикував союзників за те, що вони не досить витрачають на свої армії в той час, як альянс намагається збільшити свої можливості у відповідь на агресію Росії. Інші країни, які мають спільні з нею кордони, зокрема Польща і країни Балтії, швидко наростили витрати на оборону після подій в Україні та російської анексії Криму в 2014 році.

Норвегія та інші багаті країни Європи відзначають, що їм важко виділити 2% від ВВП на армію, бо це надто велика сума для їх економік. Норвезький міністр оборони Франк Бакке-Йенсен заявив, що більш бідним країнам легше виконати вимогу НАТО, адже для них це значно менші гроші. З 2013 року Норвегія збільшила фінансування армії на 30%, а заповітних 2% від ВВП досягне до 2024-го.

«Як раз навпаки. Бути багатим – це не проблема. Я згоден, що 2% від великого ВВП – це не одне і теж, що 2% від значно меншої економіки. Але, навіть виділивши цю суму, залишається ще 98%, які можна використовувати для чогось іншого. І ці 98% від великого ВВП – це значно більше грошей, ніж від економіки дрібніше», - відповів Столтенберг.

Деякі аналітики кажуть, що Норвегія не витрачає на армію стільки, скільки просить НАТО, не тому, що у неї не вистачає грошей, а через настрої громадян. На відміну від Балтії і Польщі, Норвегія ніколи не була під окупацією Росії.

Нагадаємо, що з 25 жовтня по 7 листопада цього року Україна бере участь у навчаннях НАТО Trident Juncture.

Як повідомляв портал Знай.uа, у середу, 31 жовтня, бойовий флот НАТО увійшов в акваторію Чорного моря.

Також портал Знай.uа писав, що Міністерство інфраструктури розраховує на введення нових санкцій з боку країн Євросоюзу і США.