У мережі з'явилася інформація про причину, за якої 11 жовтня російська ракета "Союз" ганебно розвалилася на частини.

Про це розповів Олег Скоробогатов - заступник глави Центрального науково-дослідного інституту машинобудування.

"Пуск здійснено в розрахунковий час, старт пройшов штатно, до поділу другого ступеня політ проходив без зауважень, до 120 секунди. У процесі відділення бічних блоків на 118-й секунді внаслідок невідкриття реактивного сопла відведення блоку зареєстрований невідхід хвостової частини блоку Д від блок А", - розповів він.

Скоробогатов додав, що спочатку блок Д ковзав по корпусу А зворотним конусом, а після вдарив по баку з пальним, через що той відкрився, і почалася повна розгерметизація.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Зареєстровані обурення призвели до втрати стабілізації, і як наслідок аварійного припинення польоту. При падінні жертв і руйнувань не було. Всі системи корабля працюють штатно, система САС спрацювала відповідно до закладеної логікою. Екіпаж врятовано, стан здоров'я задовільний", - додав він.

Нагадаємо, на російській ракеті "Союз", яка зазнала аварії під час запуску з Байконура, використовувалася система управління українського виробництва. Припускають, що це могла бути продукція заводів "Полісвіт" і "Комунар", обидва вони розташовані в Харкові.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", у Росії оголосили тендер на закупівлю послуг із страхування ризиків для ракети-носія "Союз-ФГ" і вантажного корабля "Прогрес МС-10". Є проблема: жодна компанія не подала заявку на участь, хоча початкова ціна угоди становить 116 мільйонів рублів.

Також "Знай.uа" писав, члени Північноатлантичного альянсу вважають, що Сполучені Штати повністю дотримувалися умов ракетного договору, який у свій час закінчив "холодну війну".