Польща і Америка підписали контракт на постачання зрідженого природного газу. Контракт був укладений польською компанією PGNiG з американською Cheniere, йдеться на сайті підприємства. Що ж, Росія продовжує втрачати газовий авторитет у країн світу. Мабуть, незабаром надлишком газу їй залишиться тільки обігрівати ведмедів. Відмова від газу країни-агресора потроху стає трендом у світі. Не без зловтіхи зазначимо, що розрив газового контракту з Польщею не може не позначитися на російській економіці.

Контракт вступає в дію з початку 2019 року. Згідно з домовленістю, PGNiG отримає від Cheniere 2019-2022 роках 0,73 млрд кубометрів газу і ще 39 млрд кубів в період з 2023-2042 рр.

Раніше PGNiG підписала контракти з американськими Venture Global Calcasieu Pass, LLC і Venture Global Plaquemines на постачання 2 млн тонн (2,7 млрд кубометрів після регазифікації) зрідженого природного газу в рік протягом 20 років.

Польща споживає близько 19 млрд кубометрів газу в рік. Третина вона видобуває самостійно на своїй території, решту імпортує. Її головний постачальник газу (за умовами контракту близько 10 млрд кубометрів газу в рік) - російський Газпром, термін контракту з яким закінчується у 2022 році. Варшава вже оголосила, що не має наміру його продовжувати.

Нагадаємо, раніше Знай.uа повідомляв, що Італія вирішила послабити газовий зашморг Росії і дала добро на будівництво Трансадріатичного газопроводу. Очікується, що таким чином зменшиться залежність країни від російського газу.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Пропутінські популісти залишилися з носом, а Італія – з майбутнім великим газопроводом, який зменшить залежність країн єс від російського газу. Прем'єр країни Джузеппе Конте дав добро на будівництво Трансадріатичного газопроводу, і відповідно – на отримання каспійського газу від країни.
"Більше неможливо втручатися в цей проект, який був запланований попереднім урядом і несе в собі контракті зобов'язання", - сказав прем'єр.
Джузеппе Конте підкреслив, що якщо і далі перешкоджати будівництву, то країна може зіткнутися з збитком у десятки мільярдів євро.

Також раніше повідомлялося, що Газпром проігнорував рішення Стокгольмського суду .

Про це НАК "Нафтогаз України" повідомляє у себе в Facebook.

Більш того російська сторона так і не назвала точні терміни виплати штрафних коштів за рішенням арбітражу.

"Зустрілися з Газпромом. Поговорили. Російський монополіст відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо постачання газу. Також росіяни не відповідають на питання, коли заплатять $ 2,6 млрд за рішенням суду", - повідомляє прес-служба компанії.