У Швеції готівкові гроші фактично померли. Тепер відсоток готівки становить всього 1% від усього обсягу економіки. І цей останній відсоток за іронією найпроблематичніше і найдорожче замінити безготівкою, пише видання New York Times.

Більшість шведів і тих, хто проживає в країні, більше не користуються готівкою. Виключно за допомогою електронних грошей розраховується шведська молодь, від 18 до 24 років.

Паперові гроші почали "вмирати" швидше, коли бізнес отримав можливість відмовлятися від них в якості оплати за послуги та товари. Так, у Швеції не рідкість магазини та заклади громадського харчування, де на дверях висить табличка: "Тільки безготівковий розрахунок". І кількість таких закладів постійно зростає.

На Всесвітньому економічному форумі помітили, що скоро місць, де можна розрахуватися паперовими грошима, у Швеції просто не залишиться.

Навіть такий торговий гігант, як Ikea, подумує про те, щоб виключити готівку. Фахівці компанії підрахували, що в шведському місті Евле лише 1,2 людини з 1000 платять купюрами. Зберігання та інкасація готівки потребує часу і витрат. 15% часу співробітників йшло на завдання, пов'язані з обігом паперових грошей. І в цьому магазині Ikea від них відмовилися.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але на практиці 1,2 людини виявилися незахищеними верствами населення. Президент Національної організації пенсіонерів Христина Таллберг розповідає, що багато літні люди їздили в Ikea в Евле спеціально, щоб перекусити. Велика частина цих людей не дружить з електронними сервісами та пластиковими картками. Схожа ситуація і з іммігрантами.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", влада знову "пудрять" людям мізки стосовно "живих" грошей на субсидії.

З 2019 року українці отримуватимуть субсидії реальними грошима. Таке рішення хоче прийняти Кабінет міністрів України.

Про це говориться на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України щодо субсидій.

Нагадаємо, що українці по-новому будуть отримувати електроенергію. Споживачам тепер потрібно підписувати нові договори.

Раніше “Знай.uа” писав, що з Нового року українці отримають збільшену соцдопомогу. Із зростанням прожиткового мінімуму, можна розраховувати на великі аліменти, допомога по безробіттю і тощо..

Знай.uа” писав, що воєнний стан не перешкода: Гройсман знову втягує Україну в кредитну кабалу МВФ, не розплатимося і на тому світі.