Днями ЗМІ оприлюднили важливу для світової економіки новину, що стосується виходу Катару із складу Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК).

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідну заяву міністра енергетики країни Катару Саад аль-Каабі.

Під час прес-конференції в Досі посадовець заявив, що Катар виходить з Організації країн-експортерів нафти з 1 січня 2019 року.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

За його словами, рішення Катару відображає плани щодо збільшення видобутку природного газу в найближчі роки з 77 млн тонн до 110 млн тонн на рік.

Також повідомляється, що інформацію про вихід з ОПЕК підтвердила державна компанія Qatar Petroleum. У той же час міністр зазначив, що дане рішення не пов'язано з блокадою Катару іншими членами ОПЕК - Саудівською Аравією та ОАЕ.

Варто нагадати, що частка Катару в загальному видобутку нафти країнами ОПЕК склала в 2017 році 1,85%. В країні щодня видобувається близько 600 тис. барелів нафти.

Нагадаємо, в результаті зустрічі в Катарі представників Росії, Катару, Венесуели і Саудівської Аравії було прийнято рішення заморозити видобуток нафти на рівні 11 січня.

Востаннє координація рівня видобутку країнами ОПЕК була 15 років тому. Катар повідомив, що буде пильно стежити за результатами виконання договору.

За наданими даними Саудівська Аравія виробляла в січні 10.2 млн барелів на добу, при тому, що пік був зафіксований на позначці в 10.5 млн барелів на добу. Видобуток Росії становив 10.9 млн барелів на добу і це є рекордом. Зустріч лідерів справила позитивний вплив на підвищення нафтових котирувань.

Раніше Знай.uа писав про те, що експерти розповіли, як дипломатична криза на Близькому Сході вплине на ціни на нафту та газ, а також на долю організації ОПЕК.

Реакція світового ринку нафти в перші дні після політичного загострення навколо Катару в головному нафтовому регіоні світу показує, що його учасники поки не сильно стурбовані майбутніми поставками енергоносіїв з країн Перської затоки (на які припадає майже третина всієї споживаної в світі нафти), повідомляє "Радіо Свобода".

Також Знай.uа повідомляв, що у США вважають, що уряд не повинен втручатися і штучно регулювати ринок нафти.