На Першому каналі Росії запустили черговий маніпулятивний сюжет про життя в Україні після Євромайдану. Мешканцем Кривого Рогу, який скаржиться на "суворі реалії", виявився корінний білорус.

Фейк розкрив російський блогер Ілля Варламов. Тоді інформація з’явилася на сайті білоруського видання. Журналісти знайшли героя сюжету і поспілкувалися з ним, передає "Наша Ніва".

Криворіжець Кирил Чубенко – насправді мінчанин Віталій Юрченко. Чоловік працює аналітиком в одній із білоруських компаній. Вона є посередником між телеканалами й операторами по всьому світові.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Перший канал Росії надіслав у компанію Віталія замовлення зробити сюжет про людину або родину з України, яка страждає від високої ціни на газ чи його відсутності.

Компанія відзняла матеріал у Кривому Розі. Коли відеофайли надійшли в центральний офіс, з’ясувалося, що погано записано звук. Відправляти сюжет із такою якістю замовникам компанія не ризикнула. Тож її керівництво вирішило перезняти ролик.

Зіграти головну роль «бідного українця» запропонували Юрченку. Чоловік каже – все тому, що він новий працівник, відпрацював на той час уже чотири місяці.

"Нічого мені особисто не дав Євромайдан. Ось, подивіться, де ми опинилися. Треба було дивитися в майбутнє, а ми в майбутньому залишилися без тепла, з дорогої енергією, і незрозуміло, коли все це закінчиться. Як пережити зиму, як дітей відправляти в школу…", - обурювався на камеру мінчанин з котом на колінах.

Віталій Юрченко каже: замовники не знали про заміну героя.

Коли сюжет вийшов на російському телебаченні, до чоловіка звернулися його знайомі. Вони впізнали в ньому мешканця не Кривого Рогу, а Мінська. Почали надходити погрози від невідомих.

В результаті Юрченко звернувся до білоруських журналістів, щоб розповісти про те, що сталося.

Чоловік каже – він не отримав за зйомки сюжету ні копійки. Також заявив – йому соромно, що дав себе втягнути в інформаційну війну проти України.

Нагадаємо, раніше співробітники Служби безпеки затримали громадянина України, який належав до мережі інтернет-провокаторів.

Він за завданням РФ поширював у соціальних мережах неправдиві повідомлення. Це мало призвести до наростання паніки серед населення після введення воєнного стану.

Як повідомляв портал "Знай.ua", раніше намісник Почаївської лаври, яка належить Українській православній церкві Московського патріархату, оприлюднив скандальну заяву про Порошенка. За його словами, Президент України начебто був іподияконом УПЦ МП. Як відомо, цій конфесії приписують тісну співпрацю з російськими спецслужбами.

Також "Знай.ua" писав, що британське видання The Times опублікувало інформацію про пропагандистські епізоди у мультфільмі "Маша і Ведмідь".