Цьому екстремалу, по-справжньому, вдалося розсунути межі людських можливостей. 33-річний британець Еджлі Росс став першим плавцем в історії, який проплив навколо Великобританії.

Його задум поставити найтриваліший в історії запланований заплив декому здавався. Приреченим на провал — вже занадто великих зусиль вимагала така експедиція.

Однак, він подолав 2879 кілометрів в крижаній воді – подвиг Эджли Роса залишиться в історії навіки.

Росс Еджлі добре відомий у всьому світі своєю любов'ю до екстриму. На його рахунку кілька незвичайних рекордів. Свою нову пригоду він назвав Великим британським запливом.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

1 червня Еджлі зійшов у воду, одягнений лише в гідрокостюм. Він не став брати з собою навіть ласт і все одно зміг робити 12 кілометрів за на день.

Його супроводжував на своєму катамарані професійний моряк Меттью Найт.

За словами Найта, припливи іноді допомагали Еджлі плисти зі швидкістю 8,7 вузлів. Це трохи більше 16 кілометрів на годину.

"З такою швидкістю плавають дельфіни", - говорить Найт.

Бували дні, коли холодні течії і вітри гальмували просування Росса вперед. Еджлі потрапив у кілька штормів.

Була навіть зустріч з медузами: простим шлях Еджлі точно не назвеш.

"Їхні укуси дуже болючі. Одного разу мені здалося, що я осліп. Справді, я нічого не бачив, а обличчя сильно пекло. Я вистромив голову і запитав Меттью: "Що відбувається?" Він відповів: "У тебе медуза прилипла до лиця!" Це було жахливе відчуття. Очі врятувала тільки моя маска. Відірвати медузу було непросто", — згадує Еджлі.

Найпрекрасніший день видався в Брістольській затоці.

"Я витратив три дні, борючись з сильними течіями, як раптом піді мною з'явився північний смугастик. Кіт супроводжував мене протягом п'яти миль. І це допомогло мені здолати найнебезпечнішу ділянку. Думаю, це була самка, і вона прийняла мене за дитинча або пораненого тюленя. Тому і вирішила допомогти. Я їй безмежно вдячний", - розповів Еджлі.

Плавець в цілому провів у воді цілих 157 днів, жодного разу не ступивши на берег.

Ступивши на землю, Эджли сказав, що, незважаючи на те, що йому доведеться згадувати, як ходити по твердій поверхні, він не втомився від плавання і незабаром придумає собі нове випробування.

"Після того, як я знову вийду на сушу, мені доведеться заново вчитися ходити, оскільки крихітні зв'язки, сухожилля і м'язи в моїх ногах атрофовані (стиснуті) через більш ніж 100-денне перебування в морі (аналогічні фізіологічні явища трапляється з астронавтами)"

Хоча ці 157 днів у морі були дуже стомлюючими та складними, Росс зумів побити 4 світових рекорди.

Він став першою людиною, яка пропливла по всьому південному узбережжю Великобританії; найшвидшою людиною на планеті, яка пропливла від Лендс-Енд до Джон-о'гротс, і першою людиною, яка обігнула Великобританію. До того ж, це було найдовше з коли-небудь організованих морських плавань.

Ось деякі факти цього неймовірного запливу:

  • Росс проплив 2 884 км, тобто фактично 85 разів перетнув Ла-Манш, проплив 57 679 олімпійських басейнів
  • 157 днів у відкритому морі
  • 0 днів, пропущених по хворобі
  • 610 з'їдених бананів
  • 18,1 морських миль — найдовший окремий заплив
  • 8,7 вузла — максимальна швидкість
  • 504 732 витрачених ккал (стільки ж міститься в 1 964 бигмаках)
  • 314 випитих банок Red Bull
  • Зустрінуті дикі тварини: 1 малий полосатик, 1 гігантська акула, 1 зграя дельфінів, 30 тюленів, колонія тупиків, 6 каланов і 2 орла
  • 2,3 млн гребків
  • П'ять рулонів тканинного скотча для обробки ран
  • Три кілограми вазеліну для втирання у пошкоджену шкіру
  • 37 укусів медуз
  • Одна борода, щоб зменшити число укусів медуз

Зазначимо, що Росс Еджлі — знаменитий фахівець з екстремальних челленджів. Одного разу він здійснив найдовший канатний підйом у світі, менш ніж за 24 години піднявшись на висоту, рівну висоті Евересту. Він також проплив 100 км в Карибському морі, утримуючи на собі 100-кілограмове дерево.

Нагадаємо, як американка Лінн Кокс дісталася вплав з США до Росії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українська плавчиха Дарина Зевіна стала рекордсменкою Кубка світу. Про це повідомляє Національний олімпійський комітет (НОК) на своїй сторінці в мережі Facebook.

Також "Знай.uа" писав, людині вперше вдалося перепливти Балтійське море. Рекордом відзначився 26-річний польський плавець Себастьян Карась.