Німецька влада вимагає повернути культурні цінності, вивезені з країни на територію СРСР після Другої світової війни.

Таку заяву озвучили представники посольства Німеччини в Москві, передають російські ЗМІ.

Зазначається, що представники дипломатичного відомства заявили, що культурні об'єкти не можна використовувати як компенсацію за військові втрати.

"Дипломати при цьому послалися на Гаазькі правила ведення війни 1907 року. Німеччина хоче повернути назад тільки тисячі унікальних золотих прикрас і предметів, які відносяться до дев'ятого століття до нашої ери, а також знахідки Генріха Шлімана і Еберсвальдскій скарб," - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Крім того, у посольстві нагадали, що в минулому році Росія отримала чотири культурних об'єкти. Мова йде про картини, які в 1944 році фашистські загарбники вивезли з Гатчинського палацу.

У свою чергу, спецпредставник президента Росії з міжнародної культурної співпраці Михайло Швидкой заявив, що ніякого обміну культурними цінностями бути не може, поки між країнами не налагоджений здоровий політичний діалог.

"Німці під час багаторічної війни розграбували, знищили і вивезли з Радянського Союзу сотні тисяч різних об'єктів, що становлять величезну цінність для країни, але при цьому повернули лише мізерний відсоток," - йшлося у заяві російської сторони.

Нагадаємо, в окопі 1941 року знайшли фотоапарат з вцілілої плівкою, вчені проявили кадр.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 1917 року Українська Центральна Рада прийняла Третій Універсал, яким проголошувалась Українська Народна Республіка (УНР).

Також "Знай.uа" писав, таємниці Другої світової, які так і не змогли розкрити.