Московський патріарх Кирило звинуватив Вселенський патріархат в агресії, оскільки той надав автокефалію української Православної церкви.

Під час проведення єпархіального московського збору Кирило поскаржився на те, що Вселенський патріарх проігнорував проведення в липні урочистостей в Москві, приурочених до 1030-літтю Хрещення Русі. Зі слів Кирила, посланці Константинополя були зайняті іншим, в той час як представники помісних православних церков прибули до Києва і Москви для того, щоб разом святкувати і молитися. Замість цього, як стверджує Гундяєв, вони спілкувалися з людьми і світськими діячами, які далекі від православної церкви.

На цьому агресивна мова Кирила не закінчилася, і він перейшов до найголовнішого, того, що незмінно викликає у нього напад люті – рішення Константинопольської патріархії про надання автокефалії українській церкві. Як вважає московський патріарх, сама Україна про це не просила, як і про інші рішення, до яких належать відновлення в сані всіх керівників українського розколу, приймання їх без розбору в церковне спілкування, скасування всіх накладених раніше канонічних заборон. Також обурився Кирило та скасування дії підписаної 332 роки тому соборної грамоти про перехід Київської митрополії до складу Московського патріархату, відкриття ставропігії в Києві.

Розійшовшись не на жарт, Кирило звинуватив Вселенський патріархат у підтримці гоніння УПЦ МП, підкресливши, що це дуже болюча для нього тема, так як мова йде про церковну владу Помісної церкви, яку Гундяєв назвав матір'ю.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

УПЦ МП відмовився приймати створену 15 грудня єдину Православну церкву України, при цьому з 10 архієреїв були присутні лише двоє. Новообраний предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що нова церква прийме в свій склад священиків і архієреїв УПЦ МП і залишить у минулому всі розбіжності.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що патріарху Кирилу не по собі від автокефалії української церкви і він назвав це трагедією.

Як повідомляв портал "Знай.uа": православним білоруським віруючим заборонили брати участь у службах нової української Православної церкви.

Також "Знай.uа" писав, що глава РПЦ заявив, що створення єдиної Православної церкви України – це шлях в духовне нікуди.