Німеччина визнає лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. З точки зору ФРН Гуайдо - легітимний тимчасовий президент, з яким наразі проводяться переговори і від якого чекають якомога швидшого ініціюювання виборчого процесу у Венесуелі.

У понеділок, 4 лютого, таку позицію Німеччини оголосила на брифінгу в Берліні представник федерального уряду Мартіна Фітц, повідомляє Укрінформ.

"До сих пір не були призначені вибори президента, тому Хуан Гуайдо - людина, з якою ми про це говоримо і від якого чекаємо, що він якомога швидше ініціює виборчий процес. Для цього завдання він - легітимний тимчасовий президент з точки зору Німеччини та з точки зору європейських партнерів. Ми сподіваємося, що процес пройде по можливості швидко і мирно, - процитувала Фітц заяву канцлера Ангели Меркель.

МЗС ФРН зі свого боку висловив жаль з приводу того, що президент Ніколас Мадуро не відповів на заклик ЄС про проведення вільних і справедливих президентських виборів.

"Німеччина надасть Венесуелі гуманітарну допомогу в розмірі 5 мільйонів євро, як тільки це дозволять політичні умови в Венесуелі", - повідомив представник відомства Райнер Бреуль.

Зазначимо, що диктатор Ніколас Мадуро бореться з парламентом з 2015 року, коли опозиція отримала там більшість. У січні 2019 року диктатор вступив на посаду президента вдруге, після чого спікер парламенту і очільник опозиції Хуан Гуайдо оголосив Мадуро узурпатором, а себе тимчасовим президентом країни. Він пообіцяв провести дострокові вибори.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

35-річного опозиціонера Хуана Гуайдо підтримали багато латиноамериканських країн, США та частина країн Заходу.

Зокрема, Великобританія, Іспанія, Франція і Швеція оголосили, що визнають опозиційного лідера Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, і закликають його провести дострокові президентські вибори.

У той же час Італія не визнає Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

31 січня депутати Європарламенту проголосували за те, щоб визнати Гуайдо законним тимчасовим президентом країни.

Росія ж виступила з підтримкою диктатора Мадуро. Про підтримку диктатора заявили також Туреччина, Білорусь, Китай, Болівія і Куба.

Нагадаємо, Ніколас Мадуро відверто розповів про допомогу Путіна.
За словами диктатора Венесуели російський президент Володимир Путін регулярно надає йому зброю. З такою заявою Мадуро виступив в ефірі російських ЗМІ.

За його словами, російська зброя постачається у Венесуелу щомісяця, а військові проходять підготовку в Росії

Як повідомляв портал Знай.ua, парламент Венесуели закликав президента Мадуро піти у відставку.

Також Знай.ua писав, помічник президента США з нацбезпеки Джон Болтон порадив Ніколасу Мадуро чимшвидше забратися з країни і спокійно доживати вік подалі від Венесуели