В Нідерландах у лютому цього року на берегах Північного моря виявили понад 20 тисяч виснажених до напівсмерті або мертвих кайр.

Кайри — це морські птахи, з сімейства чистикових, поширені в північній півкулі.

Вони харчуються дрібною рибою, яка плаває близько до поверхні води. В основному оселедцем, кількою і тріскою. Як правило навіть взимку їжі в місцевих водах їм вистачало з надлишком.

Так що вчені ламають голову, що ж могло статися з пернатими.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Фахівцям належить з'ясувати, з якої причини птахи знаходилися в стані тривалого голодування. Зараз біологи готуються до розкриття декількох тушок птахів, щоб спробувати зрозуміти, що сталося. Дослідники просять місцевих жителів приносити мертвих птахів в лабораторію для більш широкого аналізу.

Причому на території прилеглих до регіону країн - Бельгії і Німеччині нічого подібного не було помічено.

Як стверджують орнітологи, вони не пам'ятають подібного в минулому як мінімум протягом пари десятиліть. Птахів знайшли в області між північними Вадденськими островами і південно-західній провінції Зеландія.

Всі 20 тисяч були в стані сильного виснаження від голоду, або вже мертві.

"Те, що вбило їх, питання на мільйон доларів, а відповіді у нас досі немає. І тому це дуже тривожна ситуація.", - каже Мардік Леопольд, морський біолог з Університету Вагенінген.

Деякі птахи вижили і їх зараз намагаються врятувати в місцевих притулках.

Востаннє масовий пташиний мор тут бачили в 80-х і початку 90-х. За однією з версій сильні зимові вітри могли вплинути на втому птахів і тому ті не змогли добути собі корм у морських хвилях.

Однак той факт, що подібне сталося лише на території Нідерландів, змушує цю версію виглядати ненадійною, так як місцева погода мало чим відрізняється від погоди в інших країнах на півночі Європи.

Не виключено, що на загибель птахів могла вплинути подія місячної давності — 2 січня у Північному морі біля узбережжя Голландії з борту суховантажу хвилею змило 291 контейнери з небезпечними хімікатами. 50 контейнерів досі не знайшли.

Проникнути в таємницю мертвих птахів намагаються вчені Утрехтського і Вагенінгенського університетів.

"Я вважаю, що вони померли через голод. А от причину гострої нестачі їжі ми визначити поки не можемо. Ось навіщо ми проводимо всі ці дослідження. Нам необхідно зрозуміти, чому у всіх птахів порожній шлунок, печінка зменшена, немає жиру, атрофовані м'язи. Ми повинні знати, що сталося", – розповіла дослідник Марія Кік.

Нагадаємо, дивовижний сніжний барс опинився під загрозою зникнення. За підрахунками вчених, у дикій природі залишилося 4 тисячі особин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", острів, виявлений в Тихому океані, покритий таємничою липкою грязюкою.

Також "Знай.uа" писав, вчені Університету Південної Каліфорнії виявили величезні скупчення газів на дні океану, які у близькому майбутньому можуть піднятися до поверхні, що призведе до різкого нагрівання атмосфери Землі.