Спаситель світу – це легендарна картина талановитого живописця Леонардо да Вінчі. Як припускають фахівці, вона була написана геніальним майстром після 1505 року.

На картині Христос, одягнений у блакитний хітон, перехоплений стрічкою з золотим орнаментом, який благословляє правою рукою, а в лівій тримає прозору сферу — символ світобудови.

Також відомо, що це єдина з приблизно двох десятків картин да Вінчі, яка досі перебувала в приватних колекціях.

Фахівець з творчості Леонардо да Вінчі Мартін Кемп описує "Спасителя світу" як "релігійну версію "Мони Лізи" і сильний вислів Леонардо на тему невловимості божественного".

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Історія продажу картини почалася в 1958 році, коли вона була продана на аукціоні в Лондоні за 60 доларів США, так як вважалася роботою одного з послідовників Да Вінчі, а не його власним творінням.

15 листопада 2017 року на торгах аукціонного дому christie's в Нью-Йорку був встановлений новий неймовірний ціновий рекорд - картина Леонарда да Вінчі Спаситель світу пішла за 450,3 мільйона доларів!

Через місяць після продажу філія Лувру в ОАЕ оголосила, що виставить картину в Абу-Дабі, але у вересні 2018-го виставку скасували, нічого не пояснивши. Нині його працівники нібито не знають про місцезнаходження картини. Про це повідомляє The New York Times.

В паризькому ж Луврі теж не знають, де Спаситель світу. Французькі чиновники при цьому розраховують показати картину у вересні на виставці в Парижі, присвяченій 500-річчю з дня смерті да Вінчі. Знайдуть шедевр до цього часу? Поки під великим питанням.

Є інформація, що полотно може бути у власника. Покупцем став саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мухаммед бін Фархан аль-Сауд, який виступив посередником наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана.

Мухаммед бен Салман

За однією з версій, картину не показали в ОАЕ, так як наслідний принц вирішив тримати її у себе. У посольстві Саудівської Аравії у Вашингтоні відмовилися від коментарів.

Нещодавно анонімні співробітники філії Лувра в ОАЕ розповіли, що нічого не знають про місцезнаходження картини.

Інша версія свідчить, що полотно після торгів відправили в Європу, про що свідчать дані джерела, знайомого з деталями продажу картини. Крім того, професор Інституту образотворчих мистецтв Нью-Йоркського університету Дайан Модестіні, яка брала участь у реставрації Спасителя світу, повідомила, що страхова компанія збиралася провести в Цюріху дослідження картини, але експертизу скасували.

"Це трагічно. Позбавити шедевра любителів мистецтва і всіх тих, хто був зворушений цим полотном. Це глибоко несправедливо", — каже професор Інституту образотворчих мистецтв Нью-Йоркського університету Діана Модестіні, яка досліджувала картину.

Тим часом у Парижі біля скляної піраміди Лувру з'явилася гігантська оптична ілюзія, створена художником JR. Робота називається "Таємниця Великої піраміди" і приурочена до 30-річчя будови.

Нагадаємо, довгий і химерний список справ Леонардо да Вінчі. Да Вінчі практично не розлучався зі своїм блокнотом. У ньому він записував важливі (для нього) речі і малював все, що приходило йому на думку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, хто намалював оголену Мону Лізу.

Також "Знай.uа" писав, знайдено таємне зображення Ісуса Христа, яким його не бачив ніхто.