У Сполучених Штатах Америки відбувся справді історичний момент. На полігоні приватної компанії SpaceX Ілона Маска в Бока-Чіка, штат Техас, запустили двигуни нової тестової ракети Starhopper. Завдяки інформації американських любителів космосу відомо, що запуск відбувся не на стенді, а вже на стартовому майданчику.

У мережі було опубліковано кадри і відео з місця запуску.

"Короткий" випробувальний варіант Starship, що носить назву Starhopper, увімкнув двигун і кілька секунд палив метан. Ракету було закріплено на грунті, тому тест проведено без зльоту.

Starhopper

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Starhopper завершив прив'язаний стрибок. Всі системи в нормі", - написав у Twitter Ілон Маск.

Starhopper

На такому апараті інженери відпрацьовують технології зльоту, посадки, утримання рівноваги і інше - все в рамках наземних і суборбітальних тестів VTOL. Проте варто зазначити, що орбітальна версія Starship буде набагато вище і витонченіше представленої, з великою кількістю метанових двигунів Raptor, з більш товстою оболонкою, гладкою, дзеркальною поверхнею, а також з плавно вигнутою носовою секцією.

Варто нагадати, що справи у SpaceX йдуть настільки бадьоро, що Ілон Маск вже пообіцяв, що його зорельоти зможуть найближчим часом відправити людей на Місяць. Причому не в рамках окремих польотів. Відразу уточнення – найближчим часом, в масштабах таких технологій - 5 років. Цілком можливо, що за цей період часу нога людини ступить на Марс, і навіть колонізує. Проте, це лише припущення, і це стане реально тільки в тому випадку, якщо все піде гладко, а підрахунки вчених виявляться правильними.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що нові фотографії марсіанських грибів" переконали деяких вчених, що на Червоній планеті все ж існує життя. До такого гучного висновку дослідники прийшли, вивчивши 15 знімків, зроблених марсоходом Curiosity. У рамках своєї дворічної місії космічний апарат NASA зафіксував на камеру щось, що віддалено нагадує, як вважають деякі вчені, водорості, лишайники або гриби.

Нагадаємо, вчені 17 років шукали розгадку таємничих сигналів.

Як повідомляв Знай.uа NASA випробувало двигуни Orion в екстремальних ситуаціях: відео.

Знай.uа писав, Маск розповів, як жадібність Росії допомогла створити SpaceX.