У Сальвадорі 1 липня поховали 25-річного Оскара Мартінеса Раміреса і його дворічну доньку Енджі Валерію. Вони потонули, намагаючись перетнути річку Ріо Гранде на кордоні Мексики і США.

Трагічна історія викликала справжній резонанс у всьому світі завдяки одній фотографії. Це знімок тіл загиблих у прибережних водах Ріо Гранде. На ній дитина обіймає за шию батька.

Західна преса охрестила кадр символом міграційного кризи в Америці, де після приходу до влади Дональда Трампа різко посилили політику по відношенню до мігрантів.

До кордону США родина їхала 12 тижнів. Їх шлях лежав через Мексику, де їм довелося пробути два місяці, поки не прибули 23 червня у прикордонне місто Матаморос. У даному таборі чекають співбесіди з міграційною владою США тисячі латиноамериканських прохачів притулку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Але в підсумку сім'я Раміреса вирішила піти на ризик і перетнути річку Ріо Гранде. Вони спробували перебратися на американський берег вплав всього в півтора кілометрах від мосту, біля якого знаходиться міграційний табір.

Оскар Рамірес переправив через річку свою доньку і поплив назад за дружиною. Але дитина кинулася в воду слідом за батьком, розповіла Таня Ванесса Авалос, яка змогла вижити. На її очах течією забрало обох. Рятувальники шукали тіла 12 годин і знайшли їх 24 червня.

Президент Сальвадору Найїб Букеле сказав в інтерв'ю ВВС, що його країна і США повинні розділити відповідальність за трагедію. Він визнав, що сім'я втекла з Сальвадора через дефіцит базових прав і можливостей.

Відразу після публікації фотографії керівник Прикордонно-митної служби США Джон Сандерс подав у відставку.

Дональд Трамп заявив, що фотографія його злякала, але при цьому підтвердила правильність його міграційної політики. Відповідальність за трагедію президент США поклав на демократів.

"Якщо б у нас були правильні закони, які демократи не дають нам прийняти, всі ці люди не приїжджали би. Вони б навіть не намагалися", - вважає Трамп.

Демократи заявили про персональну відповідальність Трампа за долю сім'ї Раміреса і аналогічні трагедії. Сенатор Камала Харріс назвала трагедію "плямою на нашій совісті і моралі", Бето Про’Рурк підкреслив, що "Трамп несе відповідальність за ці смерті".

Нагадаємо, в Польщі почнуть перевіряти найманих працівників з інших країн.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Ізраїлі українців сприймають як потенційних нелегальних мігрантів.

Також портал Знай.uа писав, що українців активно запрошують на сезонні роботи в Європу.