У пробах повітря і опадів після вибуху ракети на військовому полігоні в Северодвінську Архангельської області було зафіксовано радіонукліди стронцію, барію і лантану.

Про це йдеться у звіті Росгідромету про забруднення навколишнього середовища і виявлені випадки зміни радіаційної обстановки.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Так, з 8 по 23 серпня проводився моніторинг радіаційної обстановки в радіусі вибуху, вимірювалася активність і проводився гама-спектрометричний аналіз проб радіоактивних аерозолів у повітрі і випаданні.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Радіонуклідний склад проб відібраних у Северодвінську, показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (стронцій), 139Ba і 140Ba (барій, відноситься до групи радіонуклідів, що володіють середньої радіотоксичністю) і його дочірнього радіонукліда 140La (лантан)", - вказується в документі.

Продуктами розпаду цих радіонуклідів є інертні радіоактивні гази, які стали причиною короткочасного підвищення ПАЕД 8 серпня в Северодвінську.

"В пробах радіоактивних аерозолів у повітрі і випадання в Северодвінську і Архангельську техногенні радіонукліди не виявляються. Радіаційна обстановка стабілізувалася", - підсумували експерти.

Нагадаємо, вражаючі наслідки ядерного вибуху в Росії зняли на відео.

Як повідомляв портал Знай.uа, в організмі лікаря, який надавав допомогу постраждалим від вибуху в Северодвінську, виявлено цезій-137.

Також портал Знай.uа писав, що НП в Северодвінську, через яку загинуло п'ятеро людей, стало причиною повторного вибуху.