Вже довгий час існують суперечливі думки щодо діяльності благодійного фонду Матері Терези. Багато благодійних фондів сучасності та минулого були пов’язані із гучними скандалами. Одна з найвідоміших і найсуперечливіших організацій – «Сестри – місіонерки любові» на чолі з Матір’ю Терезою.

Справжнє ім’я засновниці фонду - Аньєза Гондже Бояджиу. Після 20 років викладання в жіночій школі Калькутти, у 1948 році Аньєза заснувала спільноту сестер – місіонерок любові. Метою спільноти оголосили створення шкіл, притулків, лікарень для тих, хто цього потребує.

Мати Тереза

Близько 10 років організація не була надто відомою, але все змінило знайомство Терези з телевізійним журналістом Малкольмом Маггериджем. З того часу Маггеридж почав популяризувати Терезу, а вона – самого Маггериджа, зробивши його всесвітньо відомим журналістом.

У 60-х фонд благодійниці набирав усе більшої популярності, католики з усього світу готові були жертвувати кошти на користь сестер-місіонерок. В результаті філіали почали з’являтися в інших країнах. Мати Тереза завойовувала нових прихильників, які дійсно вважали її янголом. У 1979 році Тереза отримала Нобелівську премію "За діяльність у допомозі людині, що страждає".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Притулок Матері Терези

Але вже в в 90-х роках почала лунати жорстка критика на адресу благодійниці. У притулку, який сама Мати Тереза називала будинком помираючих, була відсутня необхідна кількість знеболювальних. Більшість сестер не мали медичної освіти і могли дати хворим невідповідні ліки. Проблеми антисанітарії стали початковою точкою у критичному ставленні до діяльності Матері Терези.

Мати Тереза

У 1994 році в документалці, посвяченій діяльності благодійниці, висвітлювалися проблеми утримання хворих у притулках, та її зв’язок із неоднозначними персонами: сумнівними політиками та бізнесменами. Наприклад, з президентом Гаїті Жаном-Клодом Дювальє, якого неодноразово підозрювали у використанні корупційних схем заради привласнення грошей народу. Вона підтримувала й Індиру Ганді, яка встановила у країні диктатуру. Тереза висловилася за висування на Нобелівську премію письменника Лісіо Джеллі, який очолював масонську ложу Propaganda Due, що співпрацювала із неофашистським італійським рухом.

Мати Тереза

З різкою критикою діяльності Терези виступав індійський лікар та письменник Аруп Чаттерджі, який наголошував, що більша частина коштів, які надходять до спільноти, витрачається не на лікування хворих, а на місіонерські роботи й потреби.

Мати Тереза

До Терези залишається багато запитань. За свідченнями очевидців, благодійниця не особливо переймалася відсутністю знеболювальних у своїх закладах. Сама благодійниця їздила лікуватися до Каліфорнії у першокласну клініку. Також згадується про сумнівне розпорядження грошима благодійного фонду. У розслідуванні німецького журналу Stern ідеться про те, що лише 7% коштів, які надходили до фонду, йшли на благодійність. Решта ж залишалася на приватних банківських рахунках, в тому числі і рахунку Терези.

Питання, чи дійсно Тереза була гідна Нобелівської премії та канонізації досі залишається відкритим.

Нагадаємо, раніше розповіли, що чекає нашу планету і людство у майбутньому

Як повідомляв портал "Знай.ua", на нього молився Кобейн з Nirvana, знайдено понівечене тіло всесвітньо відомого співака

Також "Знай.ua" писав, що поляк вбив українку через нерозділене кохання