В Східній Антарктиді від величезного шельфового льодовика Еймері відколовся найбільший за 50 років айсберг. До речі, D28 площею 1,6 тис. кв. км трохи поступається шотландському острову Скай. За розміром він порівнянний з двома столицями України.

Більш того айсберг товщиною 210 метрів може нести пряму загрозу океанським судам, тому вчені так пильно за ним спостерігають.

Останній раз від льодовика Еймері настільки великий айсберг відколювався в 60-х роках. Зазначимо, що Еймері площею 40 тисяч кв. км. – третій за величиною шельф в Антарктиці.

При цьому супутникові знімки вказують на те, що цей льодовик ще перебуває в рівноважному стані, незважаючи на танення його поверхні в літній час.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За підрахунками фахівців, айсберг D28 має товщину 210 метрів і важить 315 млрд тонн. У той же час він не зрівняється з айсбергом A68, який відколовся 2 роки тому від шельфового льодовика Ларсена. Сьогодні площа айсберга А68 більш ніж в три рази більше.

Відомо, що припливи і вітер направлять D28 на Захід. Знадобиться не менше двох років, щоб айсберг розвалився на шматки і повністю розтанув.

Нагадаємо, що в Антарктиді різко підвищилася температура стратосфери.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Італії закрили дороги і евакуювали людей після попередження про обвалення частини льодовика на горі Монблан.

Також портал Знай.uа писав, що ООН терміново попередила про світовий катаклізм.