В американському штаті Арізона знаходиться закритий військовий об'єкт, територія якого суворо охороняється і закрита для відвідування. Це - авіабаза ВПС Девіс-Монте (Davis-Monthan Air Force Base), яка, по суті, є найбільшим на планеті кладовищем літаків .

Авіабаза Davis-Monthan розташовується поруч з містом Тусон. Тут, під палючими променями сонця, на ділянці в 10.5 кв / км стоять численні ряди списаних понад 4 400 американських літаків різного калібру. Це бомбардувальники і винищувачі-перехоплювачі, вантажні і військово-транспортні літаки.

Крімтого, на авіабазі Davis-Monthan доживають свого віку сорок космічних кораблів.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Davis-Monthan Air Force Base була заснована в 1925 році, а свою назву база отримала на честь героїв-льотчиків Першої світової війни, уродженців міста Тусон - Семюела Джвіса і Оскара Монтень.

Сьогодна на базі знаходяться діючі військові штаби і авіачастини, до складу яких входить 355 бойових винищувачів. Однак, розташований тут величезний цвинтар військових літаків є головною особливістю авіабази.

Місце для зберігання списаної авіатехніки було обрано не випадково адже місцевий сухий пустельний клімат зберігає корпуси старих літаків в хорошому стані, а твердий грунт дозволяє паркувати їх на непідготовлених майданчиках.

Зберігають та утилізовують списану авіатехніку фахівці 309 групи по обслуговуванню і ремонту авіакосмічної техніки. Група розквартирована на базі Девіс-Монте та налічує понад 550 осіб.

Щодня на кладовище літаків надходить до 400 списаних одиниць авіатехніки. Стільки ж одиниць знищується, розбирається на запчастини чи передається для експлуатації в інші країни. Загальна вартість списаної авіатехніки, розміщеної на базі Девіс-Монте, становить близько 35 мільярдів доларів.

Стара льотна техніка навіть після закінчення термінів своєї служби може приносити користь.

Як відомо, виробництво та експлуатація літаків задоволення не з дешевих. Але і навіть після закінчення термінів своєї служби, стара льотна техніка може приносити користь. Виявляється з частин утилізованих літаків можна робити цікаві меблі.

От такі стильні меблі з літаків робить компанія Motoart.

Поряд з базою знаходиться музей авіатехніки, який організовує автобусні екскурсії по її території. Час і маршрут слідування екскурсійного автобуса обмежені, але особливо цікаві туристи навіть в таких обмежених умовах примудряються розгледіти зразки секретної військової авіатехніки і зробити цікаві фотографії.