Університет викопав могилу для студентів, щоб допомогти їм думати про смерть.

В Нідерландах університет Неймегена імені святого Радбода Утрехтського викопав на території кампусу "очисну"могилу для студентів. У ній студентам вишу пропонують відпочити і подумати про смерть. Про це пише Vice.

Відкрита могила розташована в саду за студентською церквою: з її дна відкривається вид на небо і гілки дерева. Усередині, зрозуміло, брудно і сиро, тому студентам спеціально підклали матрац і килимок. Щоб учні не поранилися об коріння дерев, яке стирчать зі всіх боків могили, стіни ями обклеїли пластиковою стрічкою.

Керівництво вузу пропонує всім студентам записатися на сеанс, який триває від півгодини до трьох годин. Єдина умова - в могилу не можна брати мобільний телефон чи книгу, щоб не відволікатися від думок про смерть.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Відзначається, що вперше могилу викопав місцевий священик Джон Хакінг, щоб "оживити стару ідею Memento Mori".

Але оскільки яма була тимчасовою інсталяцією, її закопали в 2011 році, а потім, в червні 2018 року, відкопали знову на прохання студентів.

У студентів могила користується популярністю. За перші три роки ямою скористалися 39 осіб, а за дев'ять місяців цього року - 15. Наступні 30 бажаючих чекають своєї черги.

А для тих, хто не ризикнув лізти в могилу, університет організовує "Кафе смерті" - захід, на якому студенти обговорюють втрату близьких за тортом і гарячим шоколадом.