Через 30 років після падіння Берлінської стіни останній радянський лідер Михайло Горбачов застерігає від будівництва нової реальної або незримої перепони між Росією і Заходом.

Цю інформацію повідомляє Reuters.

Напередодні річниці падіння Берлінської стіни Горбачов надіслав письмову відповідь Рейтер, в якій звинуватив Вашингтон у руйнуванні системи контролю над ядерною зброєю, яка підтримує безпеку в світі.

Останньому лідеру СРСР вже виповнилося 88 років і він зіграв одну з ключових ролей у подіях, які призвели до падіння Стіни і закінчення холодної війни.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут
Показати ще

Горбачов оголосив про виведення радянських військ з країн Центральної та Східної Європи, де Москва десятиліттями домінувала, і ясно дав зрозуміти, що не втручатиметься у внутрішні справи тодішньої Німецької Демократичної Республіки (НДР).

Горбачов також гарантував, що радянські війська, дислоковані в НДР, залишаться в казармах, а згодом погодився на возз'єднання Німеччини.

Увечері 9 листопада 1989 року східнонімецькі прикордонники відкрили пропускні пункти Берлінської стіни, зведеної в 1961 році, і жителі Східного Берліна кинулися в Західний.

Три десятиліття потому Горбачов сказав, що його турбує поганий стан, в якому знаходяться відносини Сходу і Заходу, і особливо відсутність діалогу між Вашингтоном і Москвою про ядерну зброю.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Він привів у приклад рішення Вашингтона вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, який він у 1987 році уклав з президентом США Рональдом Рейганом.

Рішення президента США Дональда Трампа вийти з ДРСМД - "не від великого розуму", сказав Горбачов.

Але, незважаючи на критику на адресу американської зовнішньої політики, Горбачов застеріг від зведення реальних або невидимих перешкод, аналогічних Берлінській стіні, для надання офіційного характеру розбіжностей Сходу і Заходу.

"Будь-яка стіна – це спроба відгородитися від реальної проблеми, не вирішуючи її. Тому я проти стін. А в Європі – проти розділових ліній і будь-яких "завіс", - сказав Горбачов Рейтер.

"Яким би небезпечним не було нинішнє становище, я не вважаю його повторенням холодної війни. Між Росією і Заходом немає ідеологічного протиборства, зате є тісні економічні взаємозв'язки, свобода пересування, спілкування, культурне зближення... Тому нову холодну війну можна запобігти, я в цьому переконаний".

ІСТОРІЯ РУШИЛА З “НЕЙМОВІРНИМ ПРИСКОРЕННЯМ”

Горбачов, який очолював Радянський Союз з 1985 по 1991 рік, раніше багато подорожував та проводив частину вільного часу в своєму будинку в Німеччині.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Але зараз він живе в Росії, ніколи не виїжджав назавжди і завжди піклувався про те, що про нього думають росіяни, незважаючи на те, що на Заході він популярніший, ніж удома. У Росії багато критикують Горбачова за те, що саме він був головою СРСР під час розпаду, за яким послідувала найтяжча економічна криза.

Горбачов рідко з'являється на публіці, але дехто в Кремлі до сих пір прислухається до його думки через його великий досвід у врегулюванні відносин з Вашингтоном.

Коли Горбачов прийшов подивитися документальний фільм про себе в московський кінотеатр у листопаді минулого року, йому потрібна була допомога, щоб пересуватися.

Згадуючи падіння Берлінської стіни і об'єднання Німеччини, Горбачов сказав, що швидкість розвитку подій в той час здивувала його й інших світових лідерів.

"Сама історія раптом рушила вперед з неймовірним прискоренням. У містах НДР маси людей вийшли на площі і заявили свою волю... Стало ясно: справа йде до об'єднання набагато швидше, ніж будь-хто очікував", - сказав він.

"На території НДР стояло до того часу 380.000 наших солдатів. Вони отримали наказ залишатися в казармах. Складний процес пройшов без кровопролиття, пройшов мирно. Думаю, в цьому є і моя заслуга".

Нагадаємо, що група дайверів вперше за 14 років відвідала уламки легендарного "Титаніка". Лайнер серйозно постраждав від глибоководних течій, солі і бактерій, які роз'їдають метал.

Як повідомляв портал Знай.uа, секретний бункер Горбачова показали на відео.

Також портал Знай.uа писав, що у Німеччині знайшли заповіт Гітлера.