Колишній мер Москви Юрій Лужков помер в одній з клінік Мюнхена у вівторок, 10 грудня. Відомо, що у медичному закладі 83-літньому чиновнику проводили операцію на серці.

Лужков став другим мером Москви 6 червня 1992 і обіймав високу посаду аж 18 років до 28 вересня 2010 року. Звільнений був "у зв'язку із втратою довіри президента Дмитра Медвєдєва".

Юрій Лужков та Володимир Путін
Юрій Лужков та Володимир Путін

За час перебування Лужкова на посту мера Москва істотно змінилася, у місті появилося багато нових будівель, автомобільних доріг. Щоправда, Лужков піддався критиці через знесення історичних будівель та порушення міського ландшафту. Також колишнього мера Москви звинувачували у засміченню міста скульптурами сумнівної художньої цінності.

Не обійшлося і без звинувачень у корумпованості столичних чиновників часів Лужкова. Проте ці обвинувачення так і жодного разу не були доведені до розгляду в суді. Слід зауважити, що статки дружини Лужкова Олени Батуриної були оцінені Forbes у $2.3 млрд.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Юрій Лужков
Юрій Лужков

Під час російської політичної кризи 1993 року Юрій Лужков був на боці президента РФ Бориса Єльцина. Лужков був членом Державної ради при Президенті РФ, представником Російської Федерації в палаті регіонів Конгресу місцевих регіональних властей Європи, членом Комітету Ради Федерації з бюджету, податкової політики, валютного регулювання, банківської діяльності.

У кінці 1998 Лужков очолив Загальноросійську політичну громадську організацію "Отчизна", до нині був співголовою Вищої Ради Всеросійської політичної партії "Єдина Росія".

Стосовно України, Лужков заперечував належність Криму і Севастополя Україні, а також підтримував Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року.

Юрій Лужков
Юрій Лужков

Нагадаємо, раніше пішов із життя колишній мер Москви Юрій Лужков

Як повідомляв портал "Знай.ua", Декларація "нормандської четвірки": про що домовилися Зеленський, Путін, Меркель та Макрон

Також "Знай.ua" писав, що Зеленський пригадав, про що не вдалося домовитися із Путіним: підсумки зустрічі "Нормандської четвірки"