Днями королева Великобританії Єлизавета II відправиться в свій палац Сандрінгем в графстві Норфолк. За багаторічною традицією саме в цій заміській резиденції сім'я монарха зустрічає Різдво.

25-грудня королівське сімейство відвідує місцеву церкву. У цьому році на заході, як очікується, дебютують старші діти принца Вільяма і Кейт Міддлтон - принц Джордж і принцеса Шарлотта. Публічний вихід Її Величності і її рідних є одним з найбільш очікуваних подій року для їхніх фанатів. Вын навіть транслюється по телебаченню. А ось палацові інсайдери повідомляють, що саме відбувається за закритими дверима.

палац Сандрінгем

У кожному королівському палаці заздалегідь встановлюється різдвяна ялинка (в її ролі найчастіше виступає шестиметрова ялиця). У Сандрінгемі ялинку допомагають прикрашати молодші члени сім'ї - правнуки і молодші онуки Єлизавети. На ялинку вішають скляні кулі, різнокольорові лампочки, блискучу мішуру. А завершує оздоблення 98-річний чоловік королеви принц Філіп. В якості останнього штриха він завжди сам водружають на верхівку ялинки золоту зірку, вважаючи це своїм почесним непорушною обов'язком, яку ніколи не довіряє іншим.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Після традиційного чаювання в переддень Різдва, о шостій годині вечора, починається церемонія вручення подарунків. Подарунки отримують всі - включаючи королівських собак коргі. Презенти повинні бути забавними, а не дорогими. Так, королеві якось подарували кухонний фартух. А принц Гаррі якось вручив своєму старшому братові Вільяму гребінець - натякаючи на його лисину. Це було ще до того, як сам Гаррі почав втрачати волосся на маківці.

Потім слідує святкова вечеря при свічках. Зазвичай вона складається з шести страв - в їх числі запечена індичка. Меню друкується обов'язково французькою мовою. Зі спиртного сама королева воліє мартіні. Її чоловік принц Філіп - різновид англійського пива - Пейл-ель. Інші частіше п'ють шампанське. Філіп також сам змішує для гостей міцні коктейлі.

Потім приходить черга розваг. Королева, її родичі та гості грають в настільні ігри, влаштовують вистави-шаради, іноді співають під акомпанемент фортепіано. Як раніше зізнавався середній син Єлизавети принц Ендрю, сім'я більше не грає в монополію, оскільки всі хочуть виграти і в азарті стають занадто злими.

Ніхто не лягає спати доти, поки королева не вирішить відправитися у спальню. Зазвичай вона залишається на ногах до другої-третьої години ночі.

На Різдво сніданок у вигляді шведського столу. Всі обслуговують себе самі, вибираючи, що хочуть - за винятком самої королеви, якій подають їжу слуги. Після відвідин церкви сідають обідати. Подаються улюблені страви королеви в тому числі картопляне пюре з вершками, тушковані пастернак з пармезаном, а також шоколадні торти або тістечка. Єлизавета ІІ обожнює шоколад - але лише чорний. Білий і молочний вона не любить.

Далі всі дивляться по телевізору записане заздалегідь звернення королеви до народу. Єлизавета в цей час найчастіше виходить на прогулянку, так як не любить бачити себе на екрані. Потім знову починаються сімейні розваги.

Нагадаємо, Меган Маркл і принц Гаррі покинули Єлизавету II напередодні Різдва

Як повідомляв портал Знай.ua, Меган Маркл і принц Гаррі порушили головну традицію Різдва

Також Знай.ua писав, подруга принца Чарльза поставила на місце Меган Маркл