Бетельгейзе, найяскравіша зірка в сузір’ї Оріона, останнім часом поводить себе досить незвичайно, повідомляє CNN.

Як повідомляється, Бетельгейзе почала затемнюватись і з жовтня її блиск знизився у 2.5 рази. За словами астрофізиків, це може бути ознакою того, що зірка скоро вибухне, або вона просто змінює свою фазу. Професор університету Вільянова Ед Гініен припускає, що це може бути навіть початок вибуху наднової.

“Те, що призводить до наднової, заховано глибоко в зірці”, - каже Гініен. Але, оскільки зірка дуже велика, - Бетельгейзе належить до класу червоних гігантів, - неможливо встановити конкретно, що відбувається в неї всередині.

Астрономи б'ють на сполох
Астрономи б'ють на сполох

За словами Гініена, вік Бетельгейзе становить близько дев’яти мільйонів років, а червоні гіганти не живуть довше, ніж десять мільйонів років. А отже — якщо Бетельгейзе є кандидатом у наднові, її вибух може статись через декілька сотень тисяч років. І це явище може бути видиме з землі навіть у денний час. Майбутнім землянам воно не нанесе шкоди — проте озоновий шар може зазнати значних ушкоджень від ультрафіолетового випромінювання, що утвориться в наслідок вибуху.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадуємо, що днями дослідники довели, що всесвіт не є нескінченним та спростували теорію про існування темної матерії.

Як повідомляв портал Знай.ua, іноді люди задаються питанням про те, яким буде кінець всьому у Всесвіті.

Також портал Знай.ua писав, що справжній "завод по виробництву зірок" астрономи виявили у віддаленому куточку Всесвіту.