Іран під покровом ночі завдав ракетного удару по базах США в Іраку, це і послужило причиною панікерських новин по всьому світу в ЗМІ, а про соцмережі навіть і не варто говорити, там кожен другий користувач перетворився на блогера. Україна в цьому плані не стала винятком.

І це можна пояснити, на фоні гучних погроз Дональда Трампа завдати "нищівного удару по вже нібито визначеним 52 об'єктам на території Ірану, включаючи об'єкти культурної спадщини, у разі, якщо той відповість військовим кроком на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані в Багдаді 3 січня. Про це пише Максим Ялі спеціально для порталу "Хвиля".

Дональд Трамп, Уніан
Дональд Трамп, Уніан

Побоювання щодо початку повномасштабної війни на Близькому Сході, не кажучи вже про Третю світову, за участю США та їх найближчих союзників, як мінімум передчасні. І ось чому.

Керівництво Ірану прекрасно розуміє, що перспектив перемоги в повномасштабній війні, а значить і утримання власної влади в країні за її підсумками, немає. З тієї причини, що військові потенціали двох країн непорівнянні. До того ж США мають досить союзників в регіоні навіть серед мусульманських країн, не кажучи вже про ізраїль, які є найлютішими ворогами Тегерана і також володіють великими військовими арсеналами. Мова йде про Саудівську Аравію – головному конкуренті Ірану за регіональне лідерство та релігійні антагоністи (в Ірані – шиїти, інші сусіди – в основному суніти), не кажучи вже про дрібніших з точки зору військового потенціалу країн регіону, на території яких розміщено військові бази США.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Іран, фото: Getty images
Іран, фото: Getty images

Саме тому вже прозвучали заяви з боку міністра закордонних справ Ірану Мухаммеда Джавада Заріфа про те, що Тегеран діяв у відповідності з 51 ст. статуту ООН про самооборону проти військової агресії і не бажає розв'язувати повномасштабну війну. Сигнал про те, що якщо США зупиниться, і не завдаватиме удару у відповідь, то і Тегеран буде вважати вичерпаним інцидент цілком з військової точки зору.

Саме тому головною ціллю для основного ракетного удару була обрана військова база "Айн Аль-Асад" в Іраку (за попередніми повідомленнями американських ЗМІ на неї обрушилося 15 іранських ракет), звідки і було запущено дрон, за допомогою якого в результаті ракетної атаки загинув іранський генерал Сулеймані. Варто підкреслити, що не відповісти режим аятолл в Тегерані не міг в принципі, враховуючи внутрішню обстановку в країні і культовий статус вбитого генерала в іранському суспільстві, про що свідчать багатомільйонні траурні процесії під час його похорону.

Якщо ж бути зовсім цинічним, якою насправді і є реальна політика, то від вбивства генерала Сулеймані іранський режим тільки виграв.

Іран, скріншот із відео: Reuters
Іран, скріншот із відео: Reuters

Адже зовсім нещодавно в Тегерані були масові протести, викликані підвищенням цін на бензин, у результаті яких у зіткненнях з правоохоронними органами загинули сотні протестувальників. Не секрет, що жителі найбільших міст Ірану, особливо в столиці, давно вже втомилися від усіляких обмежень у побуті пов'язаних з релігійними догмами, не кажучи вже про чергове погіршення свого соціального становища через нові економічні санкції з боку США.

Тепер же котирування на нафту, які є основним джерелом доходу для бюджету країни, спрямувалися вгору, тим самим збільшуючи приплив валюти до бюджету держави, необхідного для зниження соціальної напруги в країні.

Нагадаємо, після загибелі генерала Сулеймані Іран висунув ультиматум США.

Як повідомляв Знай.uа з супутника показали військові бази США після атаки Ірану.

Знай.uа писав, як ціна на нафту і золото реагує на конфлікт між США і Іраном: вражаючі цифри.