Керівництво Ірану заявило, що у випадку ескалації конфлікту держава готова до нових атак. Тегеран має потужний ракетний арсенал з балістичних ракет малої та середньої дії. Видання Defense Express опублікувало низку країн, назвавши їх можливими об'єктами нападу Ірану.

Інтерактивна мапа, фото Defense Express

Так, Іран може здійснити ракетні атаки на об’єкти не тільки в Іраку, але і у Ізраїлі, ОАЕ та навіть у Європі. Під загрозою – значна частина баз США у Персидський затоці та Афганістані. У разі пусків з північних районів Ірану під удар можуть потрапити військові бази на території членів-НАТО Румунії та Болгарії.

Інтерактивна мапа з описом основних ракетних систем Ірану та їх радіусом дії.

Інтерактивна мапа, фото Defense Express

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В наявності у Ірані ракети кількох типів:

  • Fateh-110 – дальність пуску доведена до 300 км. Саме Fateh-110 використав Іран для удару по США в ніч на 8 січня 2020 року.
  • Zolfaghar – створена на базі Fateh-110, дальність пуску – 700 км. Дозволяє знищувати контрастні у тепловому діапазоні цілі, наприклад, кораблі чи наземні сховища нафтопродуктів.
  • Khalij-e Fars – протикорабельна ракета, створена на базі Fateh-110. Вона може тримати під контролем Персидську та Оманську затоки, а також частину Аравійського моря.
  • Shahab – лінійка ракет з дальністю від 500 до 2000 км. Найбільш масовими з них вважається Shahab-2 з дальністю у 500 км.
  • Qiam-1 – ракета, створена на базі Shahab-2, дальність пуску – 800 км. Завдяки їм Іран може загрожувати ударом по базам США у Бахрейні, Катарі, Об'єднаних Арабських Еміратах та інших країнах регіону.
  • Shahab-3 – найбільш далекобійна ракетна система Ірану. За заявами іранських військових, має дальність польоту у 2000 км.
    Пуск Shahab-3
  • Safir – іранська космічна ракета, створена на основі цієї Shahab-3. Здатна виводити невеликі супутники (масою до 65 кг) на низьку навколоземну орбіту.
  • Ghadr – ракета, створена на базі Shahab-3. За словами іранської сторони вона може наносити удари по цілям, які захищені системами протиракетної оборони, а також має високу точність.
  • Sejil – твердопаливні ракети та більш легкі в експлуатації. Заявлені характеристики дальності польоту біля 2000 км.

Нагадаємо, український літак розбився в Ірані одразу після зльоту: 180 пасажирів на борту

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Ірані розбився літак МАУ з українцями на борту, усі версії трагедії

Також "Знай.ua" писав, про аварію українського літака в Ірані: повна хроніка і що відомо