102-річний радянський розвідник Олексій Ботян розповів, як проходила операція з порятунку Кракова (Польща) від нацистів в січні 1945 року. Про це повідомляє РИА Новости.

Олексій Ботян

Ботян розповів про те, як налагодив хороші зв'язки з польським підпіллям завдяки знанню місцевої мови.

Так, радянський розвідник знайшов поляка, який працював у Ягеллонському замку, де у німців був розташований склад боєприпасів, і умовив його закласти там міну. Саме за такою схемою радянські партизани підірвали вибухівку, яка перебувала в замку. Фашисти ж планували використовувати вибухівку при відступі для того, щоб підірвати греблю недалеко від Кракова і затопити ціле місто.

"Німці приїхали якраз туди переозброюватися... вибух був такий сильний, що не тільки цей замок полетів вгору, але й всі будівлі, які там були поруч, всі були знищені. Тим самим я не дав можливість Гітлеру знищити місто Краків. У них не було чим…", - згадує Олексій Ботян.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Олексій Ботян

Слід зазначити, що в 2007 році Ботян був удостоєний звання Героя Росії за успішну операцію, яку він провів у Кракові. Нагороду йому вручив особисто президент Російської Федерації Володимир Путін.

Нагадаємо, що Російська Федерація приділяє багато сил і коштів патрулювання як водної, так і повітряного простору, оскільки їй постійно ввижаються змови і можливі атаки з боку всього світу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", представників спецназу РФ виявили в Норвегії.

Також "Знай.ua" писав, що анексований Росією Крим повернеться до України після падіння режиму президента Володимира Путіна так само, як країни Балтії стали самостійними після краху СРСР.