Ще в 2015 році фахівці з США і КНР вирушили в Тибет, щоб зібрати зразки найстарішого льоду на Землі. Команда пробурила 50 метрів в льодовику і отримала два крижаних керна. Зразки пройшли трьохетапний процес знезаражування. Після цього дослідники використовували методи мікробіології для виявлення мікроорганізмів у пробах.

Про це стало відомо завдяки результатам дослідження, які було опубліковано в одному з американських наукових видань.

Льодовики тануть, iStock/HRAUN
Льодовики тануть, iStock/HRAUN

Вчені виявили 33 групи вірусів, включаючи, зокрема, 28 древніх вірусів, раніше не відомих науці. Їх вік становить близько 15 000 років. Вчені попереджають, що зміна клімату може звільнити ці древні віруси.

Як вказала команда у своїй роботі, через зміни клімату ми не тільки не зможемо каталогізувати всі ці крихітні форми життя, але і не будемо захищені від найнебезпечніших форм вірусів. У найгвршому випадку танення льоду може призвести до виділення патогенних мікроорганізмів у навколишнє середовище.

Популярні новини зараз
Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Нагадаємо, перший випадок зараження: пасажир привіз в Росію смертельний коронавірус з Китаю.

Як повідомляв Знай.uа час епідемій: чим відрізняється від ГРВІ ГРЗ.

Знай.uа писав, свинячий грип: вірус, симптоми, лікування та профілактика.