В американському Національному парку "Мамонтова печера" в Кентуккі палеонтологи виявили останки 15-20 різних видів, та найважливішою знахідкою була голова величезного білого монстра, що стирчила із стіни печери.

Під час поїздки до "Мамонтової печери" в листопаді минулого року палеонтолог Джон-Пол Ходнетт був приголомшений - у стінах печери збереглися частини великої скам’янілої голови акули, яка жила близько 330 мільйонів років тому. Про це повідомляє CNN.

Все почалося з того, що фахівці, досліджуючи "Мамонтову печеруа" та складаючи карту печерної системи, натрапили на скам'янілості. Вони надіслали фотографії Вінценту Сантуччі, старшому палеонтологу Служби національного парку у Вашингтоні для допомоги у визначенні скам'янілостей. Щоб розібратися, що ж знайшли у печері, в Кентуккі було відправлено палеонтолога Джон-Пола Ходнетта.

Палеонтолог розповідає, що спочатку на фото розгледів безліч акулячих зубів і хрящ, який, на його думку, міг бути скелетом акули.

Однак, відвідавши печеру особисто, він зрозумів, що це не скелет, а частина голови.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

"Виявляється, це не скелет, це всього лише частина голови. А сама голова досить велика", - сказав Ходнетт.

Він визначив, що це останки акули, яка жила в час пізнього міссісіпського періоду, близько 330 мільйонів років тому, коли більша частина Північної Америки була вкрита океаном.

"Це все одно, що знайти відсутню частину головоломки для дуже великої картини", - сказав Ходнетт в інтерв'ю Louisville Courier Journal.

Вивчаючи зуби акули, Ходнетт зміг визначити, що викопне було частиною виду Saivodus striatus, розміром із сучасну велику білу акулу - довжиною від 16 до 20 футів (4,8-6 метрів).

"Це надзвичайно захоплююче, але складне у вивченні. Печери - особливе середовище, тому не варто видаляти з неї великі шматки каменю і завдавати шкоди внутрішньому середовищу", - каже Ходнетт.

Ходнетт та інші вчені, які беруть участь в проєкті, представлять свої результати на щорічній жовтневій конференції Товариства палеонтології хребетних в Цинциннаті (США).

Нагадаємо, у Мексиці живе найбільша акула на Землі

Як повідомляв портал Знай.ua, акули навчилися "ходити" по дну

Також Знай.ua писав, морський гігант врятував жінку від акули