Влада Ухань знали про насування епідемії коронавируса ще на початку січня, але намагалися ретельно приховати цю інформацію.

Про це свідчить історія китайського лікаря на ім'я Лі Веньлян, якурозповіло видаання CNN. .

Незадовго до спалаху смертельного вірусу лікар-офтальмолог з центральної лікарні Ухань Лі Веньлян попередив про насування небезпечного захворювання своїх колег-медиків, але незабаром до нього прийшла поліція і наказала замовкнути.

Через місяць, в кінці січня, доктор Лі докладно описав цю історію в своєму пості в китайській соціальній мережі Weibo, перебуваючи в лікарні. У нього виявили коронавірус.

Ще в грудні минулого року в лікарні, де він працював, Лі зауважив сімох пацієнтів з вірусом, схожим на вірус атипової пневмонії (SARS).

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Всіх сімох помістили в карантин. Лікарі вважали, що всі випадки захворювання так чи інакше пов'язані з рибним ринком Ухань.

30 грудня Лі Веньлян написав повідомлення в загальному чаті лікарів медичного закладу. У ньому він попереджав колег, що насувається епідемія і радив їм надягати захисний одяг.

Тоді він ще не знав, що скоро світ зіткнеться з абсолютно новим типом коронавируса, просто зрозумів, що наближається спалах.

Через чотири дні до нього прийшли співробітники правоохоронних органів і веліли підписати документ, в якому лікар звинувачувався в поширенні неправдивих чуток, що завдають шкоди громадському порядку.

"Ми вас попереджаємо, якщо ви продовжите нахабно пручатися і вести протизаконну діяльність, ви постанете перед судом. Вам все ясно?", - цитує доктор Лі документ. Внизу від руки він був змушений написати "Так, мені все ясно".

Лі Веньлян доклав копію цього документа до свого посту в Weibo. Влада Ухань вибачилися перед ним за переслідування, з'ясувалося також, що він - один з восьми чоловік, яких влада перевіряла на предмет поширення шкідливих чуток.

Доктор Лі згадує, що в перші тижні січня чиновники Ухань наполягали, що вірусом, з яким в лікарні почали надходити люди, можна заразитися лише при прямому контакті з тваринами. При цьому лікарям ніхто не давав ніяких інструкцій про те, як захиститися від захворювання.

Через тиждень після того, як до нього приходила поліція, він оглядав пацієнтку з глаукомою, у якої ще не було симптомів вірусу, але яка вже була його носієм.

10 січня у доктора Лі почався кашель, на наступний день піднялася температура, а ще через два дні він опинився в лікарні. Незабаром в лікарню були доставлені і його батьки.

А ще через 10 днів, пише лікар у своєму пості в Weibo, Китай офіційно визнав спалах епідемії і оголосив надзвичайну ситуацію.

30 січня Лі Веньлян написав ще одне коротке повідомлення в соцмережі, в якому розповів, що його діагноз - хвороба, викликана коронавірусом, - підтверджений. Тисячі людей залишили під цим постом коментарі зі словами підтримки та побажаннями одужання.

Один з користувачів назвав доктора Лі героєм і написав, що історія цього лікаря ілюструє тривожну ситуацію, яка склалася в Китаї: "В майбутньому лікарі, котрі помітили ознаки інфекційних захворювань, боятимуться бити тривогу. Потрібні десятки мільйонів таких Лі Веньлянов, щоб виправити становище в сфері громадського здоров'я ".