Астрономи пророкують дату потужного вибуху червоного надгіганта Бетельгейзе, який перебуває, на думку вчених, на етапі "зоряної агонії". Бетельгейзе – це червоний зверхгігант, який за даними астрономів у 2019 році був у десятці найбільш яскравих зірок на небі. Проте, вчені стурбовані тим, що в останні кілька місяців Бетельгейзе поводитися дивно і повільно тьмяніє. Тепер вона зайняла 24-е місце, і астрономи задаються питанням, а чи не готується вона вибухнути вражаючим вибухом наднової.

Астрономи з Університету Вілланова поділилися коротким повідомленням про Бетельгейзе. За їх словами, в лютому 2020 року зірка стала менше на повну зоряну величину (це шкала яскравості), ніж була у вересні минулого року. Іншими словами, це означає, що у вересні Бетельгейзе був приблизно у 2,5 раза яскравішим, ніж зараз. Також учені зазначають, що ця зірка зараз найменш яскрава і одна з найбільш незвичайних з усіх, виміряних за останні 25 років спостережень.

Бетельгейзе, Spacegid.com
Бетельгейзе, Spacegid.com

Астрономи припускають, що Бетельгейзе на шляху до кінця свого життя. Ця зірка може перетвориться на наднову у найближчі 100 тисяч років. Очікується, що це станеться раптово, вона просто може провалитися в себе перед потужним вибухом. Цей вибух людство може побачити неозброєним оком навіть вдень. "Можливо, зараз ми є очевидцями початку цих передсмертних мук", - говорять дослідники. Хоча частина вчених не впевнені, що дивна поведінка зірки є агонією.

Нагадаємо, в Америці розкопали знахідку віком майже в 400 мільйонів років.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що NASA успішно випробувала марсохід Mars 2020.

Також портал "Знай.ua" писав, що Земля перетворюється на гігантське кладовищі.