На початку 2020 року міжнародна група вчених з’ясувала, що температура води в Світовому океані досягла рекордних показників. Точна причина такого стрімкого нагріву настільки великої кількості води наразі невідома, але вчені впевнені, що виною цьому є людська діяльність.

Американські зоологи вирішили з’ясувати, як саме підвищена кислотність води впливає на молюсків, ракоподібних і риб. Результати проведеного ними дослідження було опубліковано в науковому журналі Science of the Total Environment.

У 2016 році співробітники Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) вирушили в Тихий океан. Біля західного берега Північної Америки вони зібрали личинки так званих дандженеських крабів (Metacarcinus magister). В ході попередніх досліджень учені приходили до висновку, що вони стійкі до дії води з високою кислотністю, але в ході наукової роботи з’ясувалося, що навіть вони отримують дуже велику шкоду.

З води з підвищеною кислотністю дуже швидко зникають карбонати. Ці природні мінерали вкрай необхідні для життя мешканців Світового океану, тому, що відіграють велику роль у формуванні панцирів більшості ракоподібних істот і зубів риб. Вивчивши виловлених крабів вчені помітили, що навіть тварини, які вважалися стійкими до кислотного середовища сильно постраждали від нестачі карбонатів.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Зокрема, мова йде про сильне пошкодження панцирів, через що вони не тільки втратили захист від природних ворогів, але і почали відчувати проблеми з координацією рухів.

Виходячи з цих спостережень вчені задалися питанням — якщо навіть краби отримують настільки сильну шкоду, то що ж коїться з іншими мешканцями морів і океанів? Пошуком відповіді на це питання раніше вже займалися південноафриканські вчені. За даними журналу Scientific Reports, від води з підвищеною кислотністю крім крабів також сильно страждають так звані котячі акули (Haploblepharus edwardsii).

Вони з’ясували це в ході експерименту, в якому акули протягом дев’яти тижнів мешкали у воді з високим рівнем кислотності. Після закінчення встановленого терміну вчені перевірили стан луски акул і з’ясували, що її зовнішній шар було сильно порушено.

У ході спостережень вчені помітили, що деякі акули можуть зменшувати шкоду кислотної води шляхом підвищення вмісту карбонатів всередині організму, однак вічно добувати мінерали вони не можуть.

Залишається сподіватися, що проведені дослідження змусять учених звернути увагу не тільки на підвищення температури води у Світовому океані, але і на закінчення запасів мінералів. Якщо кислотність води буде підвищуватися й далі, багато живих створінь позбудуться захисту і просто вимруть.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Антарктиді знайшли унікальних тварин — їх немає в жодному підручнику

Як повідомляв портал Знай.ua, глобальне потепління знищує Антарктиду, цілі натовпи живих істот безслідно зникають

Також Знай.ua писав, в Антарктиді встановлено температурний рекорд