У 2019 році Гренландський льодовиковий щит втратив найбільшу кількість льоду за всю історію вимірювань, які були започатковані у 1948 році - 600 мільярдів тонн - і тим самим підвищив рівень Світового океану на 1,5 міліметра.

Про це повідомляється в статті вчених з Колумбійського університету, опублікованому в науковому журналі The Cryosphere.

Згідно до представлених даних, у 2019 спостерігалася зміна атмосферної циркуляції в приполярних широтах. Нинішні кліматичні моделі не враховують такі події і можуть занижувати потенціал танення крижаних мас на 50 відсотків.

Льодовик, фото pxhere
Льодовик, фото pxhere

Щороку в Гренландії відбувається приріст маси льодовика за рахунок снігу і його танення. Обидва ці процеси відбуваються паралельно і піддаються ретельному вимірюванню, а різниця між ними виражається у вигляді поверхневого балансу маси гренландського льодовикового щита. Як правило, цей баланс позитивний: у середньому на острові утворюється 375 мільярдів тонн криги в рік. У 2019 Гренландія позбулася 600 мільярдів тонн криги, а її чистий приріст склав всього 50 мільярдів тонн.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Танення льодовиків значно прискорилось через те, що зима була не тільки теплою, але й безхмарною.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Найстаріший льодовик світу зберігає в собі десятки невідомих бацил: вчені панікують

Як повідомляв портал "Знай.ua", Гігантський льодовик пустив соки до світового океану, все живе під загрозою: епічні кадри.

Також "Знай.ua" писав, що Вбивця Титаніка почав стрімко рости: вчені налякані аномальним явищем