Незважаючи на те що важко знайти місце на Землі, де повітря було б "споконвчним" і незабрудненим в результаті згубної людської діяльності, фахівцям з США і Австралії це все ж вдалося.

Так, згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі PNAS, незважаючи на глобальний вплив антропогенних чинників, найчистіше повітря все ж виявлено.

Вченіі з'ясували, що повітря прикордонного шару атмосфери, що живить нижні хмари над Південним океаном, вільне від часток аерозолів, вироблених в результаті антропогенної діяльності. Південним океаном називають сукупності південних частин Тихого, Атлантичного і Індійського океанів, що омивають Антарктиду.

В умовах швидко змінного клімату під впливом діяльності людини складно відшукати на Землі місце, яке не було б порушено людьми. Вчені припустили, що повітря над віддаленими частинами Південного океану, поруч з Антарктидою, найменше схильне до впливу людей.

"Антарктида ізольована від поширення мікроорганізмів і відкладень поживних речовин з південних континентів", - повідомили вчені.

Вчені, що працюють на дослідному судні за програмою SOCRATES, брали проби повітря в морському прикордонному шарі, з нижньої частини атмосфери над океаном, протягом всього маршруту - з півдня від Тасманії аж до криг Антарктики. Потім, за допомогою секвенування ДНК, відстеження джерела і зворотних траєкторій дослідники визначали походження мікроорганізмів в повітрі: так з'ясувалося, що ці бактерії були "морськими", тобто потрапляли в атмосферу безпосередньо з океану.

Пробовідбірники аерозольних фільтрів,  фото: Університет штату Колорадо
Пробовідбірники аерозольних фільтрів, фото: Університет штату Колорадо


"У Південному океані викиди морських бризів домінують над матеріалом, доступним для утворення крапель рідкої хмари. Повітря над Південним океаном настільки чисте, що ми навіть не виявили достатньої кількості ДНК для роботи", - відзначають вчені.

При цьому автори роботи впевнені в чистоті свого експерименту: на кожному етапі вони аналізували проби повітря "як дорогоцінні предмети", проявляючи виняткову обережність і роблячи все для запобігання забруднення бактеріальної ДНК в лабораторії і реагентах.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українські науковці показали неймовірні фото Антарктиди

Як повідомляв портал Знай.ua, в Антарктиді вперше знайшли останки жаби

Також Знай.ua писав, глобальне потепління повністю змінить сучасний світ