Адвокат у справах репродуктивної медицини Сергій Антонов у своєму Facebook розповів про прецедент американської сім'ї, яка звернулася в клініку репродуктивної медицини, а потім судилася. А також про те, як регулюється це питання в Британії, і чому всього цього немає в Україні.

"У 2019 році в американських і міжнародних ЗМІ широко висвітлювалася життєва драма подружжя Ашота і Анні Манукян. Це пара з Глендейла, штат Каліфорнія, в 2011 році вперше звернулася до відомої клініки з лікування безпліддя CHA Fertility Center в Лос-Анджелесі. В ході успішної репродуктивної програми (FET) були використані ембріони, отримані з репродуктивного матеріалу Анні і Ашота, і у них народилася дочка. Після програми залишилося три заморожених ембріона, якими пара вирішила скористатися пізніше.

У 2018 році прагнучи знову стати батьками, Манукяни звернулися в клініку повторно. 20 Серпня 2018 року Анні підсадили два залишилися ембріона, а третій був визнаний непридатним. На жаль, цього разу вагітність не настала, і подружжя вирішило зробити невелику перерву.

Ашот і Анні Манукян, фото - Los Angeles Times
Ашот і Анні Манукян, фото - Los Angeles Times

11 Квітня 2019 р.головний операційний директор CHA Fertility Center Юмі Лі (YUMIE LEE), подзвонив Анні і Ашоту і попросив їх терміново прийти в клініку, щоб зробити мазки зі щоки. Лі пояснив подружжю, що мазки є "звичайною мірою контролю якості".

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Наступного дня подружжя Манукян знову запросили в клініку на зустріч, під час якої їм повідомили, що фахівці CHA Fertility Center перенесли принаймні одного з їхніх ембріонів іншій жінці. Подружжю повідомили, що 31 березня 2019 р.в іншої пари в Нью-Йорку народилися близнюки і один з немовлят є біологічним сином Анни і Ашота, що було підтверджено ДНК-тестом, для проведення якого напередодні у них брали мазки. Також лікар-репродуктолог клініки припустив, що самій Ганні також підсадили чужі ембріони (мінімум один з двох), які, на щастя, не прижилися.

Як з'ясувалося пізніше, інший близнюк, народжений другою парою, також не був біологічно пов'язаний з ними. Ця дитина була генетично пов'язана з ще однією (третьою) парою, яка проходила програму в Cha Fertility Center. Таким чином, фахівці клініки перенесли ембріони від двох різних пар одній і тій же жінці, в результаті чого, вона завагітніла близнюками, не пов'язаними ні з нею, ні один з одним. Друга пара мала корейсько-американське походження і була здивована, що народилися у них 31 березня 2019 року Близнюки не мають рис, властивих представникам азіатської раси, а також стать дітей відрізнявся від статі ембріонів, який був встановлений при PGD.

Фото ілюстративне, Chicago Tribune
Фото ілюстративне, Chicago Tribune

Пізніше біологічні батьки другого близнюка також дізналися про свого сина, який народився через помилку фахівців CHA Fertility Center у пари корейсько-американського походження.

Незважаючи на шокуючу помилку, подружня пара з Нью-Йорка хотіла зберегти опіку над обома хлопчиками. Жінка, яка народила близнюків, буквально закидала Манукянов електронними листами і повідомленнями, повними відчаю.

"Я цілую його ніжки кожен день. Я купаю його. Я годувала його грудьми. Ми їх справжні батьки і, саме ми хочемо бути з ними. Ми любимо їх, вони наші Близнюки, їх не можна розлучати. Вони притискаються один до одного, вони сплять один з одним щоночі. Як ви можете їх розділити?"- писали батьки з Нью-Йорка.

Манукяни все ж оскаржили батьківські права пари з NY в суді. 13 травня 2019 року New York Family Court надав Ашоту і Анні Манукян опіку над їх біологічним сином. Суд врахував генетичний зв'язок і найкращі інтереси дитини. Позитивне для Манукянов рішення суду було частково засноване на відомому прецеденті Perry-Rogers V. Fasano. У 1998 році біла жінка Донна Фазано народила близнюків, один з яких був генетично пов'язаний з нею, а інший-з чорношкірою парою Перрі-Роджерс, які були пацієнтами однієї з клінік репродуктивної медицини. Обидві сім'ї подали в суд на клініку і отримали виплати, розмір яких не розкривався. Пізніше вони також звернулися до суду один проти одного. У 1999 році суд присудили постійну опіку над одним з немовлят його генетичними батьками Перрі-Роджерс.

Ашот і Анні Манукян, фото - Los Angeles Times
Ашот і Анні Манукян, фото - Los Angeles Times

Подружжя з Нью-Йорка не тільки втратили опіку над сином Манукянов, а й пізніше були змушені відмовитися і від другої дитини.

Вперше Манукяни отримали можливість обійняти свого сина в холі готелю Нью-Йорка, коли йому було близько 6 тижнів. Манукяны і інші постраждалі пари подали в суд на CHA Fertility Center.

Адвокати подружжя Манукян Adam B. Wolf і Tracey B. Cowan з PEIFFER WOLF CARR & KANE подали від їх імені позов до CHA Fertility Center у Верховний суд штату Каліфорнія округу Лос-Анджелес (LA County Superior Court). У позові було зазначено 10 основних правопорушень, включаючи порушення умов договору про надання послуг, медичну помилку, недбалість, порушення права пацієнта, шахрайство, недобросовісну конкуренцію, а також порушення § 367g Кримінального кодексу Каліфорнії (California Penal Code). Адвокати обґрунтували, що співробітники CHA Fertility Center порушили § 367g Кримінального кодексу Каліфорнії, свідомо перенісши ембріон(и) невідомого походження в матку Анні Манукян без її письмової згоди або письмової згоди «власників» ембріонів (ким би вони не були). За вчинення такого злочину передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Фото ілюстративне, Chicago Tribune
Фото ілюстративне, Chicago Tribune

В кінці 2019 року стало відомо, що подружжя Манукян відкликали свій позов до CHA Fertility Center, так як уклали з клінікою конфіденційну угоду про врегулювання і отримали значну фінансову компенсацію, розмір якої не розголошувався. У 2004 році жінка з Каліфорнії погодилася на 1 мільйон доларів при позасудовому врегулюванні з клінікою з лікування безпліддя, яка перенесла їй чужий ембріон.

Даний кейс та інші зловживання в центрах репродуктивної медицини в США викликали широке обговорення в США та інших країнах світу. У США та деяких інших країнах світу були створені спеціальні органи державного контролю, а також національні стандарти застосування методів ДРТ.

Анні Манукян, фото - Los Angeles Times
Анні Манукян, фото - Los Angeles Times

Як приклад зразкового державного контролю в сфері репродуктивної медицини часто наводять Великобританію, де ще в 1990 році було створено Управління по заплідненню людини і ембріології (HFEA). Воно проводить регулярні і позапланові інспекції всіх центрів репродуктивної медицини країни, вимагає коригувальних заходів там, де це необхідно, а також публікує рекомендації. HFEA розробило нормативну модель, стандарт професійної поведінки для центрів репродуктивної медицини і фахівців", - написав Антоненко.

За його словами, в Україні практично не існує ніякого державного чи іншого дієвого контролю на ринку репродуктивної медицини. Тому пари, які мрію стати батьками, нічим не захищені. Сергій Антоненко вважає, що для учасників репродуктивних програм потрібно терміново приймати спеціальний закон, що включає норми юридичної відповідальності та заходи державного контролю.

"P. S. На жаль, аналогічна історія трапилася цього літа в одній з клінік Києва. Я і юристи VERDYS Law Ukraine зараз надаємо юридичну допомогу батькам, які постраждали від чергової помилки Клініки репродуктивної медицини", - підсумував юрист.

ЦЕНА ОШИБКИ В РЕПРОДУКТИВНОЙ МЕДИЦИНЕ Одним из классических кейсов репродуктивного права является «дело семьи...

Geplaatst door Antonov Sergii op Woensdag 12 augustus 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадавши, народжувати в Україні стане ще дорожче, Степанов пояснив нюанси.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що ВІЛ-інфікованих киянок змусять народжувати вдома.

Також портал "Знай.ua" писав, що поки українці скаржаться на медицину, іноземці мчать сюди – чому обирають вітчизняних лікарів.