Дослідники з Монреальського університету (Канада) довели, що нічна робота збільшує ризики виникнення раку грудей у жінок.

Результати медичного огляду опубліковані в прес-релізі на MedicalXpress.

Вчені порівняли показники 13 тисяч жінок з Канади, Франції, Іспанії, Німеччини і навіть Австралії у віці від 55 до 59 років. З них 6,1 тисячі добровольцям був поставлений діагноз рак молочної залози. Дослідники опитали добровольців для визначення факторів ризику розвитку онкологічних захворювань.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Результат експерименту показали, що ймовірність розвитку естроген-рецептор-позитивного (ER-позитивного) раку і HER2-позитивного раку молочної залози зростає відповідно з кількістю годин, проведених вночі на роботі. Наприклад, у жінок, які працюють три години після півночі, ризик захворіти зріс на 12 відсотків. В цей же час триденна 10-годинна нічна зміна збільшує цю ймовірність на 80 відсотків.

Показники можна нормалізувати, але для цього знадобиться два роки і доведеться попрощатися з нічним способом життя.

Вчені вважають, що робота вночі призводить до зміни циркадних ритмів та заважає виробленню гормону мелатоніну, який володіє протипухлинною дією.

Нагадаємо, эксперты заключили, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний. Однак є продукти, які бажано виключити з нічного меню.

Як повідомляв портал "Знай.иа" фахівці стверджують, що спати потрібно в повній темряві. Інакше знижується вироблення мелатоніну і це призводить до розвитку онкологічних захворювань, так як дефіцит цього гормону безпосередньо пов'язаний із зростанням ракових клітин. Крім цього, мелатонін побічно впливає на ожиріння.

Також Знай.иа" писав, що грамотне харчування протягом дня попереджає поява нічного голоду. Фахівці радять скласти збалансований раціон, в якому будуть міститися необхідні для організму людини білки, овочі та інші поживні речовини. Однак фахівці стверджують, що невеликий перекус ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.