Японські вчені вперше знайшли три підтипи депресії.

Зокрема, дослідники з Окінавського інституту науки і техніки у співпраці з колегами виявили, що один з цих підтипів неможливо вилікувати за допомогою селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) — різновиду антидепресантів, повідомляє Scientific Reports.

Изображение: Xoana Herrera

Серотонін — нейротрансміттер, який впливає на наш настрій, взаємодію з іншими людьми, сон і пам'ять. Вважається, що СІЗЗС підвищують рівень гормону щастя. Однак такі препарати надають різний вплив на людей, і іноді можуть бути марні.

У рамках дослідження вчені проаналізували дані 134 добровольців, половина з яких нещодавно діагностували депресію. Медики попросили учасників експерименту здати аналізи крові і заповнити анкети, які містили питання про сон, стресових ситуаціях і інших психічних станах.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідники також просканували мозок у добровольців з допомогою магнітно-резонансної томографії. Метод, який вони використовували, дозволив дослідити 78 областей мозку і визначити, як депресія відображається на різні регіони.

Изображение: Xoana Herrera

"Головна задача полягала у розробці статистичного інструменту, який міг би зібрати відповідну інформацію для об'єднання можливих факторів разом", — стверджує автор дослідження Томоки Токуда (Tomoki Tokuda).

Тому команда розробила новий статистичний метод, який виявив кілька способів кластеризації даних і функції, які складалися з вимірних ознак, необхідних для доступу до психічного здоров'я людини.

Лікарі виявили, що три з п'яти кластерів даних представляють різні підтипи депресії, які виникали з двох основних факторів: функціональними зв'язками, синхронізованих між різними регіонами мозку і досвідом дитячої травми.

Медики встановили, що функціональна зв'язність мозку в регіонах, які пов'язані з кутовою звивиною, впливає на ефективність лікування.

Дослідники виявили, що пацієнти з підвищеною функціональною зв'язністю між різними регіонами мозку, і які також пережили дитячу травму не отримують користі від лікування СІЗЗС.

Пацієнти, у яких не було підвищеної зв'язності, або вони не пережили травмуючий досвід, позитивно реагували на лікування з використанням препаратів СІЗЗС.

Изображение: Xoana Herrera

Нагадаємо, управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США затвердило псилоцибін в якості експериментального засобу лікування резистентної депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", гаряча ванна допомагає вилікувати депресію.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.