Японські медики запропонували лікувати захворювання нирок за допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Створена ними нанотехнологія спроектована і побудована на основі методу ДНК-орігамі, згідно з яким властивості чотирьох нуклеотидів використовуються для розробки і виготовлення ДНК-орігамі-наноструктур (ДОН), які самоорганізуються і переважно збираються в нирках, повідомляє Science Daily.

Експерименти, описані в новому дослідженні, проведені на мишах, так і на людських ембріональних клітинах нирок, свідчать про те, що ДОН може бути швидким і ефектним "захисником" нирок, а також полегшує симптоми гострої ниркової недостатності (ГНН).

Розподіл ДОН вивчили за допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ). Результати показали, що прямокутні наноструктури виявилися набагато успішніше, ніж нанотрубки. Наноструктури продемонстрували ефективність, яку можна порівняти з провідними медикаментозними препаратами. Крім того, ДОНи перешкоджали окислювальним процесам, які провокують ОПН.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Дане дослідження стало першим, яке вивчило розподілу ДНК-наноструктур в живій системі з допомогою ПЕТ-візуалізації і дозволяє створити безліч нових терапевтичних підходів у лікуванні ГНН, а також інших захворювань нирок.

Нирки відіграють важливу роль в організмі. Вони видаляють відходи життєдіяльності і зайву воду з крові для утворення сечі.

Гостра ниркова недостатність відрізняється за ступенем тяжкості. В деяких випадках потрібна трансплантація нирок, а також підтримуюча терапія, курс до якого входить регідратацію і діаліз.

Нагадаємо, німецькі вчені створили крихітних роботів, які допоможуть у лікуванні сліпоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока в лабораторних умовах.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людей з ампутованими кінцівками.