Більшість із нас навчилися їздити на велосипеді ще в дитинстві.

Але навіть через багато років, якщо знову спробувати сісти за кермо двухпедального, виявиться, що ми також їм впевнено керуємо, як і раніше, пише Scientific American.

Чому ж ми постійно не пам'ятаємо, куди поклали ключі або телефон, але при цьому легко керуємося з велосипедом через багато років?

Вся справа в тому, що наші спогади зберігаються в різних областях мозку. Наприклад, довгострокова пам'ять поділяється на два типи: процедурну та експліцитну. Але спогади, що формуються ними, містяться в різних регіонах.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Експліцитна ділиться ще на два типи: епізодичну — спогади про перший день у школі або першому поцілунку; і семантичну — фактичні знання.

Проте за такі навички, як гра на інструменті або катання на велосипеді, відповідає саме процедурна пам'ять.

Одним з найбільш відомих медичних випадків, який вивчив вплив різних типів пам'яті, пов'язано з ім'ям епілептика Генрі Густава Моласона (Henry Gustav Molaison). У 50-х роках йому видалили більшу частину гіпокампу. Після операції лікарі виявили, що, хоча кількість епілептичних нападів зменшилася, у пацієнта не формувалися нові спогади. Він також забув про багато подій до операції.

Нейропсихологи провели різні тести. В одному Генрі попросили намалювати п'ятикутну зірку на аркуші паперу, тільки дивлячись на руку в дзеркалі. Чоловік відмінно справлявся з поставленим завданням, але ніколи не міг запам'ятати сам експеримент. Це означало, що у нього формувалися тільки процедурні спогади.

Травма головного мозку рідко призводить до порушення роботи такої пам'яті, оскільки базальні ганглії, структури, відповідальні за її роботу, захищені в центрі мозку, нижче кори головного мозку.

Тим не менш, медики досі не знають, чому вміст процедурної пам'яті не так легко забувається, як експліцитної. Згідно з однією ідеєю, в цих регіонах у дорослих постійно можуть утворюватися нові нервові клітини, які зміцнюють спогади про дії і навичках.

Нагадаємо, нове дослідження Університету Йорка показало, що людського мозку набагато простіше запам'ятати імена, чим особи.

Як повідомляв портал "Знай.uа" мислення чоловіків і жінок дійсно розрізняється.

Також "Знай.uа" писав, що будь-який повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.