Короткі сеанси медитативної техніки Кіртан Крійя полегшують симптоми, які передують деменції.

Дослідники обстежили групу літніх людей, що зазнають труднощі з пам'яттю, які 12 хвилин в день слухали музику або займалися медитацією, повідомляє Medical News Today.

Медики дослідили зразки крові до і після терапії і виявили зміни в певних биомаркерах, які пов'язані з клітинним старінням і хворобою Альцгеймера. Вищевказані ознаки також впливають на когнітивні функції, настрій, сон і якість життя.

Також команда вирішила виміряти ряд ознак, які "можуть бути можливими предикторами когнітивного занепаду і деменції". До них відносяться довжина теломер, активність теломерази і рівні певних бета-амілоїдних пептидів, пов'язаних з хворобою Альцгеймера.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Теломери — це "захисні ковпаки", які допомагають запобігти деградації хромосом. Теломераза — фермент, який допомагає зберегти довжину теломер. Скорочення довжини теломер і теломеразной активності вважаються "биомаркерами клітинного старіння".

У новому дослідженні вчені розподілили 60 літніх людей на дві групи: у першій групі добровольці були записані на 12-хвилинну ежедневню практику медитації під назвою Кіртан Крійя; у другий — прослуховували музику. Обидві терапії тривали 12 тижнів.

Через зазначені терміни медики виміряли показники бета-амілоїду 40. Виявилося, що літні люди, які пройшли йогатерапию, мали високі показники цього пептиду. Бета-амілоїд 40 вважається одним з біомаркерів, за рівнем якого медики прогнозують розвиток хвороби Альцгеймера.

Аналіз також виявив зв'язок між зростаючими рівнями бета-амілоїду і поліпшеннями пам'яті, когнітивних функцій, якістю життя, настроєм і сном.

Слід зазначити, активність теломерази підвищилася в обох групах, але збільшення було найбільш помітним у пацієнтів з низькою активністю теломерази на початку і які частіше практикувалися. Аналогічна картина спостерігалася у вимірюванні довжини теломери.

Стрес, настрій, сон, якість життя та інші симптоми також покращилися в обох групах, але найбільш помітні поліпшення знову ж таки спостерігалися в медитативній групі.

Дослідники стверджують, що їх відкриття допоможе діагностувати хворобу Альцгеймера набагато раніше. Сама ж терапія допоможе поліпшити або запобігти протягом деменції.

Нагадаємо, медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Техаського університету A & M виявили область мозку, яка пригнічує почуття страху.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікуванні депресії.