Нейрони відповідають за передачу інформації по всьому організму. За допомогою електричних і хімічних сигналів вони контролюють всі необхідні функції тіла. У цій статті ми пояснимо, що таке нейрони і як вони працюють.

Коротше кажучи, наша нервова система сприймає все, що відбувається навколо нас і всередині нас; вирішує, як ми повинні вчинити, змінює стан внутрішніх органів (наприклад, серцевий ритм), і дозволяє нам думати і пам'ятати, що відбувається. Для цього вона покладається на складну мережу — нейрони, повідомляє The Medical News Today.

У мозку налічується близько 86 мільярдів нейронів. Кожен нейрон пов'язаний з ще 1000 нейронами, створюючи неймовірно складну ланцюжок. Нейрони вважаються основними одиницями нервової системи.

Нервові клітини складають близько 10% головного мозку; інше — гліальні клітини і астроцити, які підтримують роботу нейронів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як виглядають нейрони

Нейрони можна розгледіти тільки з допомогою мікроскопа. Вони складаються з трьох частин:

Сома (тіло клітини) — ця частина нейрона отримує інформацію і містить ядро клітини.

Дендрити — ці тонкі нитки, які переносять інформацію від інших нейронів до сома. Вони приймають "вхідні сигнали".

Аксон — ця витягнута частина, яка передає інформацію від соми і відправляє її в інші нейрони. Зазвичай закінчується поруч з синапсами, що з'єднуються з дендритами інших нейронів.

Як дендрити, так і аксони іноді називають нервовими волокнами.

Аксони сильно розрізняються по довжині. Деякі з них можуть бути крихітними, тоді як інші можуть мати довжину понад 1 метра.

Типи нейронів

Нейрони можна поділити на різні типи, наприклад, по з'єднанню або функції.

По з'єднанню

Еферентні нейрони — приймають повідомлення від центральної нервової системи (головного та спинного мозку) і доставляють їх клітини в інших частинах тіла.

Аферентні нейрони — приймають повідомлення від іншої частини тіла і доставляють їх у центральну нервову систему (ЦНС).

Проміжний нейрон — пересилають сполучення між нейронами в ЦНС.

По функції

Чутливі — переносять сигнали від органів чуття до ЦНС.

Інтернейрони — переносить сигнали з одного місця в інше в ЦНС.

Рухові — переносить сигнали від ЦНС до м'язів.

Як нейрони переносять повідомлення

Нейрони переносять інформацію за допомогою потенціалу дії. Якщо нейрон отримує велику кількість вхідних сигналів від інших нейронів, ці сигнали накопичуються до тих пір, поки не перевищать певний поріг.

Як тільки це станеться, нейрон запускається, щоб послати імпульс вздовж аксона — це називається потенціалом дії.

Потенціал дії створюється рухом електрично заряджених атомів (іонів) через мембрану аксона.

Нейрони в стані спокою більш негативно заряджені, ніж навколишня їх рідина; це називають мембранним потенціалом — зазвичай -70 мілівольт (мВ).

Коли тіло клітини нерва отримує достатню кількість сигналів, частина аксона, найближчого до клітинного тіла, деполяризується — мембранний потенціал швидко піднімається, а потім падає (приблизно через 1000 секунд).

Після того, як нейрон "вистрілив", він переходить у короткий стан гіперполяризації, де його поріг знижено, а це означає, що він буде менш імовірним знову запускатися.

Потенціал дії зазвичай генерують іони калію (K +) і натрію (Na +). Елементи рухаються і виходять з аксонів через іонні канали.

Як працюють синапси

Нейрони зв'язані один з одним і тканинами для передачі повідомлення; однак вони фізично не стикаються — завжди існує розрив між клітинами, що називається синапсом.

Синапси можуть бути електричними або хімічними. Іншими словами, сигнал, який переноситься з першого нервового волокна (пресинаптичний нейрон) в наступний (постсинаптичний нейрон), передається електричним сигналом або хімічним.

Хімічні синапси

Як тільки сигнал досягає синапсу, він викликає вивільнення хімічних речовин (нейротрансмітерів) в проміжок між двома нейронами; цей проміжок називається синаптичною щілиною.

Нейротрансміттер проникає через синаптичну щілину і взаємодіє з рецепторами на мембрані постсинаптичного нейрона, викликаючи відповідь.

Хімічні синапси класифікуються в залежності від нейротрансмітерів, які вони звільняють.

Електричні синапси

Електричні синапси зустрічаються рідше і зазвичай в ЦНС. Канали, звані щілинними сполуками, прикріплюють пресинаптичні і постсинаптичні мембрани. Вони зближуються один з одним і передають електричний струм безпосередньо.

Електричні синапси працюють набагато швидше, ніж хімічні синапси, тому вони задіяні у функціях, де необхідна негайна реакція. Наприклад, в оборонних рефлексах.

Хімічні синапси створюють складні реакції, але електричні синапси набагато простіше. Однак, на відміну від хімічних синапсів, вони двонаправлені — інформація може передаватися в будь-якому напрямку.

Висновок:

Нейрони є одним з найбільш захоплюючих типів клітин в організмі людини. Вони необхідні для кожного діяння, яке виконує наше тіло і мозок. Неймовірна складність нейронних мереж створює наші особистості і нашу свідомість. Вони відповідають за основні дії та найскладніші завдання: від автоматичних рефлекторних дій до глибоких думок про Всесвіту.

Нагадаємо, вживання в їжу зелених листових, помаранчевих і червоних овочів, ягід і апельсинового соку перешкоджає втрати пам'яті.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.