Біомедичні інженери з Університету Еморі розробили додаток для неінвазивного виявлення анемії.

За словами винахідників, у програму треба просто завантажити фото нігтя, зроблене на камеру смартфона, повідомляє Nature Communications.

Додаток розробив аспірант університету Роба Маннино (Rob Mannino), який страждає від анемії Кулі, спадкового захворювання крові, спричиненої мутацією в гені бета-глобіну.

Дослідники стверджують, що програма полегшить контроль за рівнем гемоглобіну у пацієнтів з хронічною анемією і позбавить від постійної здачі крові. Також програма допоможе визначити час, коли необхідна процедура переливання. Можливо, це допоможе знизити побічні ефекти та ускладнення.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для тестування програми дослідники вивчили фотографії нігтів і зіставили колір нігтів з рівнями гемоглобіну у 337 осіб: деякі учасники були здорові, інші — страждав від недокрів'я. Алгоритм перетворення кольору нігтя залежно від рівня гемоглобіну крові був розроблений після аналізу 237 чоловік, а потім перевірений на 100.

За словами вчених, зображення смартфона без персоналізації вимірює рівень гемоглобіну з точністю 2,4 грама / децилітр з чутливістю до 97 %. Персоналізоване калібрування, яка протестована на чотирьох пацієнтів протягом декількох тижнів, підвищує точність до 0,92 г / децилітр — аналогічний результат при аналізі крові.

Додаток дозволяє протестувати нігті людей з різним кольором шкіри. Програма використовує метадані зображення для корекції яскравості фону і може бути адаптоване до телефонів від декількох виробників.

Передбачається, що додаток для діагностики анемії стане доступний навесні 2019 року.

Нагадаємо, команда вчених з Університету Гріффіта і Університету Аделаїди запропонувала нову методику діагностики раку яєчників.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мікробіологи з Університету Джона Хопкінса розробили тест, який визначає наявність хламідіозу за 30 хвилин.

Також "Знай.uа" писав, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.