Вчені з Колумбійського університету виявили область мозга, яка допомагає тваринам ідентифікувати супротивників і соратників.

Ділянка під назвою CA2 є частиною гіпокампу, який надає величезний вплив на нашу пам'ять про людей, місця, речі й події, повідомляє Medical Xpress.

Зображення нейронів в області CA2 у миші

Медики встановили, що ця частина мозку контролює як соціальну пам'ять, так і агресію.

"Експерименти на мишах показали, що мініатюрний CA2, який складається всього з декількох тисяч клітин, діє в якості сполучної ланки соціальної поведінки, дозволяючи пам'яті впливати на рішення про залучення у соціальну агресію", — заявляє один з дослідників Стівен Зигельбаум (Steven A. Siegelbaum).

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Щоб визначити, як частина гіпокампу впливає на соціальну поведінку, медики вивчили регіони мозку, які отримують інформацію безпосередньо від CA2. Вони виявили, що ця область гіпокампу посилає сигнали в бічну перегородку (lateral septum), яка відіграє важливу роль у придушенні агресії.

Ранні дослідження показали, що ураження бічної перегородки в декількох видів, включаючи людей, сприяє гіперагресивної поведінки.

Медики вирішили переконатися в цьому і тимчасово відключили CA2 миша, що жила в самоті. Потім до неї в клітку підсадили суперника і спостерігали за подальшим поведінкою.

Поки CA2 був вимкнений, то миша ледве проявляла агресію у порівнянні зі своїм здоровим станом. Вчені вважають, що CA2 зазвичай діє в якості рушійної сили агресивної поведінки, крім регулювання соціальної пам'яті.

Але чому область мозку, яка контролює пам'ять, також використовується для агресії?

"Схоже, що на початку соціальної взаємодії, наприклад, коли миша зустрічає суперника, CA2 формує соціальну пам'ять, свого роду ідентифікаційну мітку іншого миші. Сигнал посилається на бічну перегородку, що призводить до агресивної поведінки", — заявляє автор дослідження Фелікс Лерой (Felix Leroy).

Не остання роль відводиться також вазопресину, гормону, що регулює соціальну поведінку, тому команда вирішила встановити його функцію.

"Ми виявили, що здатність клітин CA2 ефективно активувати бічну перегородку значно підвищується, коли в lateral septum вивільняється васопрессин. Попередні дослідження показали зв'язок між вазопресином і агресією, і CA2, схоже, на чолі цього ефекту", — резюмує Зигельбаум.

Нагадаємо, всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, як взаємопов'язані депресія і ожиріння.