Нестача вітаміну D в організмі може привести до серйозних захворювань не тільки дітей, але і у дорослих.

"Сонячний вітамін" відіграють важливу роль у формуванні міцних кісток і впливає на цілий ряд функцій, у тому числі захист організму, розповідає доктор Мартін Скар (Martin Scurr) для видання Daily Mail.

За словами експерта, те, що ми розуміємо під вітаміном D, насправді є групою сполук, найбільш активним і потужним з яких вважається 1,25-дигідроксихолекальциферол.

Слід зазначити, що лише деякі продукти містять ці поживні речовини.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Наш головне джерело вітаміну — сонячне світло. Правда, все залежить від часу року, денна доза вітаміну D може бути отримана лише за кілька хвилин сонячного світла.

Навіть кілька хвилин сонячного опромінення тільки рук та обличчя еквівалентні дозі близько 200 міжнародних одиниць (МО): у людей молодше 70 років рекомендована денна доза становить 600 МО, у літніх людей — 800 МО.

Проте взимку сонце надовго залишає нас, тому деякі люди намагаються компенсувати нестачу вітаміну D. Деякі вибирають відповідну дієту, інші додають у раціон біодобавки. Деякі експерті також пропонують третій метод — спеціальні лампи денного світла.

Однак доктор Скарр наполягає, щоб люди уникали штучних джерел ультрафіолетового світла. Мало того, що вони дорогі, так ще й піддають організм ризикам розвитку меланоми.

Також, на думку дослідника, УФ-промені пригнічують роботу імунної системи, прискорюють старіння шкіри і провокують катаракту та інші пошкодження очей.

До того ж, не всі сонячні лампи виробляють ультрафіолетове випромінювання на потрібній довжині хвилі, яка призводить до природної виробленню вітаміну D в організмі.

Тому дослідники радять для підтримки потрібних рівнів вибрати дієту з високим вмістом вітаміну D або внести в раціон добавки з ним.

Нагадаємо, дефіцит вітаміну D в організмі збільшує ймовірність розвитку шизофренії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав про 7 ознак того, що у вас дефіцит вітаміну D.