Недавня наукова робота розглянула ефективність лікування раку серед жителів города і сіл.

Масштабний огляд 39 досліджень показав, що люди, які живуть в сільській місцевості, рідше виліковуються раку, повідомляє Conversation.

Дослідження, що були проведені в США, Великобританії, Канаді і Австралії, розраховували ризик смерті від раку залежно від міської чи сільської місцевості.

Наукові роботи охоплюють широкий спектр різних видів раку, участь у них взяли понад двох мільйонів чоловік.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Тридцять з цих досліджень виявили явний низький показник виживання сільського населення при захворюванні на рак порівняно з міськими жителями — на 5% нижче.

Автори оригінальних досліджень запропонували причини, за якими люди, які живуть в сільській місцевості, частіше вмирають від раку. Можливо, справа у способі життя. Вони можуть частіше курити або вживати більше алкоголю.

Також можливо, що сільські жителі відкладають звернення за допомогою у разі виникнення симптомів.

Доступ до послуг також, ймовірно, буде мати важливе значення. Більшість розвинених країн централізують свої спеціалізовані онкологічні служби у великих містах, і це потенційно може призвести до несприятливих умов для сільського населення.

Наприклад, сільські жителі з більшою ймовірністю уникають тривалих поїздок в міські лікарні для проходження лікування, яке призведе лише до незначного збільшення тривалості їх життя.

Як би там не було, необхідні додаткові дослідження, щоб точно визначити, які чинники відіграють свою роль, а які - найбільш важливу. Крім того, виникає питання про виживання при інших захворюваннях у жителів сільської місцевості.

Життя в сільській місцевості має багато переваг. Велике питання полягає в тому, що можна зробити для поліпшення результатів лікування раку у людей, що живуть далеко від онкологічних центрів.

Однією з перспективних областей є інтернет: від автоматизованих нагадувань про призначення до програм, які допоможуть людям перевірити себе у режимі онлайн.

Нагадаємо, несприятлива екологічна обстановка може привести до різних проблем: від астми до передчасних пологів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутичного спектру.