Вчені працюють над створенням штучних легенів, які частково складаються з тютюну.

Рослину використовують для отримання синтетичної форми колагену, що становить "каркас" багатьох основних органів, повідомляє Daily Mail.

Дослідники знайшли спосіб генетично модифікувати тютюнові рослини, щоб ті виробляли велику кількість цієї речовини.

Зокрема, тютюн використовували для створення "чорнила", які завантажуються в 3D-принтер, що друкує легені.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Потім легкі "засіваються" власними стовбуровими клітинами пацієнта (витягнутими з зразків шкіри).

Вчені сподіваються, що їх метод, який ще перебуває на дуже ранній стадії, може бути використаний для масового виробництва штучних легенів, щоб пацієнтам, які потребують трансплантації, більше не доводилося чекати місяці або навіть роки для заміни органів.

Справа в тому, що молекули білка колагену щільно упаковуються разом, утворюючи міцні пасма, які служать несучої структурою для росту клітин.

Вчені з ізраїльської біотехнологічної фірми CollPlant всього за вісім тижнів вдосконалили метод вирощування колагену в тютюнових виробах. Вони беруть саджанці і додають п'ять людських генів, життєво важливих для виробництва колагену. Коли рослини дозрівають, листя збирають і переробляють для одержання очищеного екстракту колагену "BioInk".

Зараз американська фірма United Therapeutics створює 3D-принтер, здатний використовувати чорнило для створення штучних легенів. Такі принтери використовувалися для виготовлення людської шкіри і навіть сітківки очей, але це відносно невеликі та тонкі тканини. Для друку більш складних органів потрібна спеціальна машина, здатна справлятися з великими молекулами колагену.

Прототип United Therapeutics використовує стереолітографію, де по вирощеному тютюном колагену стріляють ультрафіолетовим лазером з додаванням світлочутливих молекул. Коли світло потрапляє на колаген, він стає твердим.

Досі фірма виробляла лише невелику кількість легеневої тканини, включаючи частину трахеї (дихальна трубка) і два бронхи, які проходять від неї в легені.

За словами дослідників, їм ще тільки належить перетворити прототип в легені людини, покривши їх стовбуровими клітинами, які виробляють здорову тканину, готову до трансплантації.

Проте експерименти на тваринах показують, що у процедури велике майбутнє.

Нагадаємо, як відрізнити бронхіт від пневмонії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" насадки для душу можуть бути розсадником небезпечних мікроорганізмів мікобактерій.

Також "Знай.uа" писав, які існують види астми.