Медики з Інституту леді Девіс головного єврейського госпіталю в Монреалі склали карту генетичних факторів, що призводять до розвитку остеопорозу.

Зокрема, вчені визначили 518 локусів в геномі, що призводять до розвитку захворювання кісток, повідомляє журнал Nature Genetics.

Відкриття дозволяє почати роботу над новими цілеспрямованими терапевтичними засобами для лікування цього захворювання і зниження ризику переломів.

Остеопороз характеризується поступовим зниженням міцності кісток з віком, внаслідок чого підвищується ймовірність переломів, особливо у літніх пацієнтів. На даний момент медицина не має ефективних і недорогих засобів лікування патології кісток.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

"Багато пацієнтів, що піддаються високому ризику переломів, не приймають поточні ліки з-за боязні побічних ефектів. Але все ж профілактика завжди краще, ніж лікування. Ми можемо прописати ін'єкційні препарати, які зміцнюють кістки, але вони занадто дорогі. Також існують ліки, які запобігають втраті кісткової маси, але вони повинні прийматися по строгому графіку", — пояснив провідний автор дослідження Брент Річардс (Brent Richards).

У даному дослідженні взяли участь понад 426 000 чоловік. Проаналізувавши отримані дані, дослідники уточнили виділили ряд генів, націлювання на які в майбутньому дозволить зупинити перебіг хвороби.

Цей менший набір генів-мішеней дозволить розробникам ліків звузити пошук рішення проблеми клінічної запобігання переломів у людей, схильних до остеопоротических переломів.

Експерименти на тваринах підтвердили припущення про вплив конкретних генів на розвиток остеопорозу.

Нагадаємо, медики навчилися лікувати рідкісну аномалію в утробі матері.

Як повідомляв портал "Знай.uа" білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що унікальний талант Леонардо да Вінчі може бути пов'язаний з наявністю у генія очного захворювання.