Біоінженери вперше продемонстрували електронний пристрій моніторингу биття серцевих клітин.

В результаті співпраці між Токійським університетом, Токійським жіночим медичним університетом та японською компанією RIKEN з'явився функціональний зразок серцевих клітин з м'яким нанометрическим сенсором, повідомляє Science Daily.

Ультразвуковий пристрій допоможе у вивченні кардіоміцитов та інших клітин, органів і ліків, а також дозволяє в подальшому розробити вбудовані медичні пристрої.

"Наш нанометричний датчик дозволяє дослідникам детально вивчити кардіоміоцити та інші клітинні культури", — заявляє автор дослідження Сунгун Лі (Sunghoon Lee).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Для проведення цього дослідження співробітники Токійського жіночого медичного університету вивели здорову культуру кардіоміоцитів зі стовбурових клітин людини.

В основі дачтику лежав дуже м'який матеріал — фібриновий гель. Вчені помістили сенсор поверх клітинної культури. Матеріали поліуретану, з якого створено датчик, в 10 разів тонше за людський волос.

Спершу досліджували помістили ультратонкі поліуретанові нитки в плоский лист. Ця павутина, як лист, потім покривається париленом, щоб зміцнити його.

На деяких ділянках сітки парилол видаляється сухим травленням. Потім на ці ділянки наноситься золото для виготовлення зондів датчиків і проводів зв'язку. Додатковий париллен ізолює зонди, щоб їх сигнали не заважали один одному.

Завдяки трьом зондам, дослідники можуть бачити поширення сигналів, які виникають і запускають роботу клітин.

Медики мають намір незабаром протестувати пристрій у клінічно випробуваннях.

Нагадаємо, пропіонат жирних кислот, який міститься в клітковині, захищає від атеросклерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.