Куріння кальяну підвищує ризик виникнення діабету і ожиріння в кілька разів більше сигарет.

Експерти Медичної школи Брайтона і Сассекса провели дослідження за участю 9840 іранців: курців, некурців, колишніх курців, курців сигарет і кальяновсков курців, повідомляє Daily Mail.

І хоча кальян може не містити багато канцерогенних домішок, які є в цигарках, зростаючі докази вказують на те, що тютюн в ньому все ще небезпечний.

Добровольці заповнили анкету, в якій вивчалася історія куріння, фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а також тривоги і депресії. Потім підсумки порівнювалися з їх біохімічними результатами і аналізувалися за допомогою аналізу крові.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ожиріння, метаболічний синдром, діабет та дисліпідемія були позитивно пов'язані з курінням кальяну.

Один сеанс куріння кальяну може бути еквівалентний пачці сигарет, а кількість вдихуваних токсичних сполук може бути ще більше.

Тим не менш, вчені не знають чому куріння кальяну пов'язано з ожирінням і діабетом.

Цілком можливо, що токсини диму стимулюють запальну реакцію, в результаті якої тканини стають стійкими до дії гормону інсуліну, який регулює рівень глюкози в крові.

Часто вважається, що він менш токсичний, порівняно з сигаретами, поряд з електронними сигаретами і вейпингом.

Типовий кальянний сеанс тривалістю одна година включає 200 затяжок, в результаті чого вдихається 90 000 мілілітрів диму.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, куріння сигарети вимагає 20 затяжок, в результаті чого вдихається від 500 до 600 мілілітрів диму.

Слід зазначити, що куріння сигарет не було пов'язано з ожирінням, метаболічним синдромом, дислипидемией або діабетом, результати дослідження також показали, що куріння не пов'язано з ожирінням.

Нагадаємо, курение кальяна настільки ж небезпечно для здоров'я людини, як і куріння сигарет.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наскільки шкідливо куріння кальяну.

Також "Знай.uа" писав, що доведено відсутність прямого взаємозв'язку між курінням і відсутністю зайвої ваги.