Дослідники з Каліфорнійського університету і Школи ветеринарної медицини знайшли генетичну основу виникнення породи бульдогів і зв'язали їх з рідкісним спадковим синдромом у людини.

Як пояснили вчені, звичайні і французькі бульдоги, а також бостонські тер'єри — єдині собаки з короткими і зігнутими хвостами. У цих порід відсутні хребці, які складають хвостову кістку, повідомляє журнал PLoS Genetics.

У рамках дослідження вчені прослідковували всю послідовність ДНК 100 собак. Всі тварини, які брали участь в акції, були домашніми улюбленцями.

Медики змогли ідентифікувати одну мутацію в гені під назвою DVL2. Даний варіант гена був виявлений у всіх бульдогів і серед бостонських тер'єрів.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Професор Генрі Хо (Henry Ho) з медичного факультету Університету Девіса вивчає схожі гени у людей. Мутації в родинних генах DVL1 і DVL3 провокують синдром Робинова — рідкісне спадкове захворювання у людини, що характеризується схожими анатомічними змінами: невелике широке "дитяче обличчя", короткі кінцівки і деформації хребта.

Крім того, у пацієнтів з цим синдромом і вищевказаних порід зустрічаються загальні риси захворювання: ущелина неба. Також, як у людей, так і у собак, гени DVL є частиною сигнального шляху WNT, бере участь у розвитку скелета і нервової системи

Команда виділила ключовий біохімічний етап цього шляху, який змінюється в результаті мутації. Медики вважають, що загальний молекулярний дефект є причиною появи синдрому Робинова і породи бульдогів.

Мутація гвинтового хвоста DVL2 настільки поширена в цих породах, і настільки тісно пов'язана з зовнішнім виглядом, що було б важко видалити її шляхом розведення.

Слід відзначати, що інші гени сприяють утворенню коротких широких "брахіцефальних" голів у собак, і, ймовірно, існують численні гени, які сприяють появі хронічних проблем зі здоров'ям у собак цих порід.

Вчені впевнені, що розуміння мутацій у популярних порід собак може дати більш повне уявлення про рідкісному синдромі Робиноу у людини.

Нагадаємо, міжнародна команда вчених з Великобританії та Гамбії виявили перші докази, що собаки можуть понюхати малярію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями.

Також "Знай.uа" писав, що медики навчилися лікувати рідкісну аномалію в утробі матері.